Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг та інші зацікавлені відомства закінчують роботу над законопроектом, який заборонить діяльність фінансових пірамід в Україні. Для організаторів фінансових пірамід передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 1700 грн або тюремне ув'язнення на термін 8 років з конфіскацією майна. Розробку системи протидії створенню фінансових пірамід координує перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов. Про це в ефірі БТБ розповів голова Нацкомфінпослуг Борис Візиров. Він висловив сподівання, що парламент ухвалить цей законопроект у першому читанні найближчим часом.

Говорячи про нинішнє законодавче регулювання боротьби з фінансовими пірамідами, Візиров зазначив, що воно не досконале. «Сьогодні потрібно дати визначення власне поняттю фінансової піраміди, тому що сьогодні діє система, яка визначена в законі «Про захист прав споживачів». Але в ньому є деякі прогалини, тому цей закон не може визначити і убезпечити споживачів від фінансових пірамід. Вони створюються без створення юрособи, або навіть фізособи-підприємця, тобто це абсолютно нелегальна організація. І ошуканих громадян закон про захист прав споживачів захистити не може, тому що він не містить навіть визначення фінансової піраміди», - розповів Візиров. Він зазначив, що розроблений законопроект заборонить не лише створення пірамід, але і їхню рекламу.

Крім того, за словами глави Нацкомфінпослуг, буде введена відповідальність за створення фінансових пірамід. Залежно від завданої шкоди її організатор може бути оштрафований на суму від 1700 грн або навіть потрапити до в'язниці на 8 років з конфіскацією майна.

До роботи над документом були залучені фахівці Міністерства внутрішніх справ, Міністерства доходів і зборів, Національного банку України. «Ідеальний шлях - це прибрати з ринку всі такі організації. Але зробити це одномоментно неможливо - це копітка, злагоджена робота міністерств, відомств. Цей процес зараз координує перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, і це дає можливість давати певні доручення, це питання перебуває на контролі, і це прискорює вирішення деяких питань», - розповів Візиров.

Він пообіцяв, що найближчим часом документ буде готовий до подачі на розгляд парламенту, і висловив надію, що депутати ухвалять законопроект, щоб захистити українців від шахраїв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

185