Англійські історики знайшли перлину, яка ймовірно належала англійській королеві Марії І Тюдор (1516-1558), старшій доньці Генріха VIII, що увійшла в історію як Марія Кривава. Як пише The Sunday Times, прикрасу, близько десяти років тому продану на аукціоні за 155 тисяч фунтів, королеві подарував її чоловік Філіп II, король Іспанії.

Перлина Марії I вважається третьою за величиною в світі серед округлих перлин правильної форми. Вона досягає 3,6 сантиметра у довжину і важить близько 16 грам. На даний момент перлина належить дилеру компанії Symbolic & Chase, який купив її як прикрасу XVIII століття. Колишні власники прикраси не відомі.

Вчені знайшли в архівних документах згадки про розміри перлини, що належала королеві, які збігаються із зазначеними даними. Крім того, доказом приналежності перлини Марії Кривавій є канонічні зображення королеви - на портретах монарша особа позує з цією прикрасою. До таких портретів відносять роботу, виконану нідерландським майстром Антонісом Мором, і картину пензля Ганса Еворта, «Lenta.ru».

Фахівці з епохи Відродження, зокрема, куратор лондонського художнього музею «Зібрання Уоллес» Анна-Марія Джордан Гшвенд знайшла документальні свідчення того, що перлина належала Ізабеллі Португальській, матері Філіппа II. Після смерті Марії Філіп віддав перлину своїй сестрі Хуані Австрійській. Слід прикраси втрачається у 1581 році, коли вона була продана срібних справ майстру.

У червні перлина буде представлена на ярмарку Masterpiece London  - 2013. Передбачається, що восени цього року вона буде виставлена на експозиції Музею Вікторії і Альберта, присвяченій перловим прикрасам.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340