Директор Євразійського математичного інституту Євразійського національного університету, професор, доктор фізико-математичних наук Мухтарбай Отелбаєв завершив і опублікував роботу «Існування сильного рішення рівняння Нав'є-Стокса» у відкритій пресі. Про це повідомляє прес-служба університету.

Важливість публікації полягає в тому, що ця проблема входить до 7 найбільш складних математичних задач, які називають «проблемами тисячоліття», - йдеться в повідомленні. За даними прес - служби, повна стаття вченого з доказом опублікована в «Математичному журналі».

За рішення кожної з цих проблем Математичний Інститут Клея, який є приватною некомерційною організацією, на початку 2000 року оголосив приз в один мільйон доларів. Наразі тільки одну з семи проблем тисячоліття - гіпотезу Пуанкаре вирішено. Філдсівська премія за це була присуджена російському вченому Григорію Перельману.


Мухтарбай Отелбаєв - володар звання «Діяч науки року» у конкурсі «Людина року в Казахстані» в номінації Наука в 2002 році. З 2002 по 2005 рік він був володарем державної наукової стипендії для науковців і фахівців, які зробили видатний внесок у розвиток науки і техніки. У сферу наукових інтересів Отелбаєва входять спектральна теорія операторів, теорія звуження і розширення операторів, теорія вкладень функціональних просторів, теорія наближень, обчислювальна математика, обернені задачі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

670