Шашлики і кебаби, приготовані на мангалі, можуть створювати небезпеку для здоров'я людей. Про це повідомило іранське агентство ІРНА.

Воно наводить дані досліджень, в яких стверджується, що м'ясо, приготоване на відкритому вогні або мангалі, «містить шкідливі речовини, цілком порівнянні за своїм негативним впливом на людський організм з вихлопними газами автомобіля».

На думку дослідників, причиною цього є «традиційний димок перепалюваних дров», що надає готовій страві смаку і пікантності.

Агентство зазначає, що вченими як за кордоном, так і в самому Ірані були проведені лабораторні дослідження і комп'ютерне моделювання процесів, що відбуваються під час смаження м'яса на дровах. Вони показали пряму залежність появи в їжі небезпечних канцерогенних речовин від способу її приготування, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Як підкреслює агентство, небезпечні сполуки, що містяться в димі під час приготуванні барбекю або м'яса на мангалі, можуть збільшувати ймовірність мутації ДНК людини в сотні разів. А це є провісником виникнення ракових захворювань. Мало хто міг уявити, підкреслює ІРНА, але за своїм впливом дим від спаленої на мангалі деревини і трохи обвугленого м'яса навіть перевищує шкоду, що наноситься організму внаслідок тривалого паління тютюну.

Звісно, пише агентство, що подібні одкровення лікарів і дослідників мало сприяють гарному настрою іранців, які не уявляють собі традиційного обіду без апетитних курячого шашлику або кебабу з баранини, приготованих на мангалі. Швидше за все, вони не перестануть повністю готувати їжу на відкритому вогнищі - це було б проти їхніх тисячолітніх традицій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

372