Україна зможе обслуговувати свій державний борг, який є одним із найнижчих не тільки в Європі, але і в світі. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, в ході прес-конференції заявила директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Міністерства фінансів України Галина Пахачук.

Вона нагадала, що на кінець 2012 року прямий державний борг склав 28,5% ВВП. «За нашими прогнозами, з урахуванням плану запозичень на 2013 рік цей показник не буде вище 30% ВВП. При цьому наша середньострокова стратегія - утримувати його в 30% плюс-мінус 1%, в залежності від зростання економіки», - сказала Пахачук.

«Якщо взяти країни єврозони і світу, то ми перебуваємо у найбільш комфортній зоні щодо абсолютних цифр... У порівнянні з іншими ми - у найнижчій категорії, як Австрія, Канада та Польща», - заявила вона.

Що стосується подальших запозичень України, Пахачук зазначила, що на сьогоднішній день згідно з планами запозичення на перше півріччя вже залучено 2 млрд 250 млн дол «Ми маємо право ще на 2,5 млрд дол вийти на зовнішні ринки», - повідомила вона.

Представник Мінфіну підкреслила, що Україна вийде на зовнішні ринки, коли вартість запозичень буде вигідна для нашої країни, оскільки держава зацікавлена у здешевленні вартості залучених коштів.

Пахачук також підкреслила, що всі запозичення, які уряд бере від імені держави, робляться у суворій відповідності з держбюджетом. «Запозичення, які не передбачені у головному кошторисі країни, заборонені і неможливі», - сказала вона і додала, що всі отримані кошти йдуть на фінансування державного бюджету України.

Як раніше повідомляв ForUm, перший заступник міністра фінансів України Анатолій М’ярковський заявив, що в 2012 році дефіцит бюджету в Україні був нижчим, ніж в економічно розвинених країнах.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271