На 1 квітня запаси вугілля на складах теплових електростанцій склали 4,8 млн т. Про це повідомляє газета «Капітал» з посиланням на дані Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Обсяг запасів на кінець опалювального сезону трохи менший, ніж на його початок, оскільки протягом сезону генеруючі компанії активно поповнювали запаси палива, не рахуючись з реальною потребою.

Поточні ціни на енергетичне вугілля на ринку становлять 400-450 грн/т, однак значна частина вугілля закуповувалася за цінами 1 тис. грн/т і вище у маловідомих компаній-посередників, які не мають власних потужностей з його видобування та з'явилися на ринку лише в 2012 р.

Чиновники пояснюють закупівлі вугілля необхідністю підтримати вугільну галузь, яка зазнає проблеми зі збутом продукції. Основне навантаження закупівлі вугілля за високими цінами лягає на державні «Донбасенерго» і «Центренерго» - решта теплових генеруючих компаній контролюються компанією ДТЕК, яка забезпечує їх вугіллям власного видобутку.

Ціни на електроенергію для населення і непромислових споживачів фіксовані, але зростання витрат на паливо у підсумку відбивається на тарифах виробників і на оптовій ціні електроенергії. Таким чином, збільшення витрат на вугілля може стати чинником зростання для оптової ціни, а потім і для роздрібних тарифів для промислових споживачів.

Крім того, частина накопиченого на складах вугілля, що зберігається під відкритим небом, до початку наступного опалювального сезону може втратити свої якості.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

419