Влада Кіпру визнала, що жорсткий контроль над капіталом залишиться в силі довше, ніж очікувалося, проте пообіцяла скасувати його протягом місяця, повідомляє Reuters.
За інформацією агентства, кіпріоти спокійно стоять у чергах в банках, що відкрилися напередодні, щоб зняти з рахунків дозволені 300 євро на день, і ознак паніки, якої боїться влада, поки немає.

Обмеження пересувань коштів діятиме приблизно місяць, сказав міністр закордонних справ Іоанніс Касулідес. «Багато обмежень будуть скасовані, і поступово, ймовірно, приблизно протягом місяця, згідно з оцінкою центробанку, обмеження будуть скасовані повністю», - сказав він.

Спочатку уряд Кіпру заявив, що заходи з контролю над капіталом діятимуть протягом тижня. Економісти говорять, що їх буде складно скасувати, поки країна в кризі, повідомляє «УНІАН».
Банки Кіпру були закриті, поки уряд обговорював з міжнародними кредиторами програму допомоги в розмірі 10 мільярдів євро (13 мільярдів доларів), першу за всю історію єврозони, яка призвела до збитків по банківських депозитах.

Банківський персонал повернувся до роботи вранці 28 березня. За день роботи відомого відтоку депозитів не відбулося. Значні суми грошей уже були виведені в електронній формі.
Згідно з даними, опублікованими центробанком Кіпру, вкладники з інших країн єврозони вивели 18% депозитів з кіпрських банків ще в лютому, коли поширилися чутки про податок на банківські рахунки.

У цілому банківські депозити приватного сектору на Кіпрі скоротилися в лютому на 2,2% - до 46,4 мільярда євро після подібного зниження у січні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

172