Профіцит платіжного балансу України в лютому збільшився до майже $1,3 млрд і за підсумками двох місяців досяг $1,7 млрд порівняно з дефіцитом $1 млрд у січні-лютому 2012 року.

Це стало можливим завдяки зниженню обсягів імпорту та одночасному приросту інвестицій та експорту, заявив Валерій Литвицький, керівник групи радників голови Національного банку України.

«Значне скорочення цього дефіциту свідчить про те, що споживання, в тому числі інвестиційне та невиробниче в умовах охолодження економіки, обґрунтовано стає більш стриманим. Про це сигналізує стан імпорту товарів - він знизився на 5,5% за два місяці, у той час як експорт зріс на 2% за цей же період», - зазначив Литвицький, повідомляє «УНІАН».

Ще одним чинником зростання профіциту платіжного балансу експерт назвав зниження девальваційних очікувань. Це стимулювало купівлю банками валютних облігацій уряду. «Внесок припливу інвестицій, позик реального сектора і чистого припливу «іншого капіталу» склав у сумі 72% від загального профіциту фінансового рахунку, а вклад від розміщення єврооблігацій - тільки 39%», - підкреслив керівник групи радників голови НБУ.

Надалі позитивний вплив на платіжний баланс може надати завершення переговорів з Міжнародним валютним фондом, а також реалізацію урядової програми активізації економіки в 2013-2014 роках, яка дозволить активізувати експорт і знизити вартість закордонного фінансування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205