Вже більше 16 років МВС України бере участь у міжнародних миротворчих операціях. За цей період близько 3000 його співробітників і військовослужбовців встигло побувати у «гарячих точках» на території 18 країн.

З 2003-го року в Україні на базі Національної академії внутрішніх справ України існує Спеціальний миротворчий центр, у якому проходять відповідну підготовку миротворці-правоохоронці. Найближчим часом у ньому почнуть навчати миротворців із інших країн – відповідну заявку на акредитацію в ООН Україна подала у цьому місяці.

21 березня оцінити роботу миротворчого центру НАВСУ України приїхало 50 представників ООН. Чи готова Україна навчати міжнародних поліцейських, подивився разом з ними ForUm.

Гостей зустрічає ректор Національної академії генерал-лейтенант міліції Валентин Коваленко, який розповідає про історію центру та його будні.

 
 
 
 
За його словами, на даний момент у центрі працюють 293 спеціальних штатних співробітника. 80 українських поліцейських беруть участь у миротворчих організаціях під егідою ООН, причому 25 із них – на керівних і ключових посадах. Наші хлопці беруть участь у відновленні миру і порядку на Кіпрі, у Конго, Косово, Ліберії, Південному Судані, Кот-д'Івуарі, Киргизстані.
 
 
 
У свою чергу, начальник навчально-наукового інституту Управління НАВСУ України Руслан Воробйов розповів журналістам, що для отримання статусу міжнародного центру дуже важлива оцінка представників ООН.

«Окремі експерти приїхали у складі делегації. Тому певні рішення можуть бути прийняті днями, без додаткового тестування», - сподівається Воробйов.

 
 
За його словами, українські миротворці мають хороший рівень підготовки, у чому за кордоном давно переконалися у ході різних місій.

«Наші хлопці-міліціонери займають ключові пости у місіях, їм довіряють. Україну вважають рівноправним партнером при підготовці миротворців. Я думаю, що для нашої академії це дуже важливий етап. Крім репутації, це також економічна складова, адже ООН повністю покриває всі витрати на підготовку миротворців», - розповів начальник інституту.

Як дізнався ForUm, у разі підтвердження міжнародного статусу навчання у центрі буде проводитися англійською мовою, для чого вже підготовлені спеціальні тритижневі курси, що включають в себе і теоретичну, і практичну підготовку.

Ну а після вітальної промови представники ООН самостійно вирушили оглядати центр і робити висновки про його можливості.

 
 
На території факультету спеціальної початкової підготовки розташовані чотири гуртожитки, автогосподарство, лазарет, бібліотека, два комп'ютерні класи, їдальня, спортивний зал і тир. Гості все уважно оглядають і спілкуються з курсантами.
 
 
 
 
Умовам у гуртожитках можна всерйоз позаздрити.
 
 
 
У спортивному залі проходить тренування чемпіонів з дзюдо. Багато хлопців – призери олімпійських ігор і навіть чемпіони світу.
 
 
Представники ООН фотографуються з курсантами, які вишикувалися навколо адміністративної будівлі.
 
 
 
Також Спеціальний миротворчий центр продемонстрував гостям свої технічні можливості. На виставці можна було побачити найрізноманітніші зброю і техніку, в тому числі українського виробництва.
 
 
 
 
 
 
Представник МВС у Постійному представництві України при ООН Віталій Касап, спілкуючись з журналістами, зазначив, що вважає центр дуже перспективним: «Порівнюючи з аналогічними центрами у європейських містах, я можу сказати, що в Україні гідний рівень. І миротворчий центр не гірший аналогічних за кордоном. У нас дуже хороший потенціал і матеріальна база, і нам є чому навчити іноземців. Мало того, ми вже це робимо і, вважаю, що досить непогано».

Під кінець екскурсії для гостей влаштували справжнє шоу. Бійці продемонстрували навики затримання контрабандистів, упокорення масових заворушень, знешкодження вибухонебезпечних пристроїв.

 
 
 
 
 
 
 
Яке рішення приймуть у Нью-Йорку, поки невідомо, проте гості побаченим залишилися задоволені. Так, представники поліцейського департаменту Австралії зазначили, що рівень України у підготовці миротворців не нижчий, ніж у їхній країні, а німці похвалили зброю українського виробництва.

Висловили свою думку і представники поліцейського департаменту Туреччини: «Ми вражені тим, що побачили. Виявляється, українська міліція вміє тримати ситуацію під контролем як під час масових заворушень, так і під час звільнення заручників або надання послуг особистої охорони. Ми вважаємо, що Україна гідна того, щоб приймати у себе на навчання миротворців із інших країн».

 
 
Тепер Україні залишається тільки сподіватися на позитивне рішення з боку ООН. Адже нам є чому навчити закордонних колег. І хто знає, може, якщо ми разом станемо домагатися мирного вирішення конфліктів, у недалекому майбутньому діти всього світу дізнаються про війну тільки із фільмів-бойовиків...

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

817