У «Київводоканалі» встановили причину появи жовтих плям на Дніпрі - це шуга, утворення якої властиве у передпаводковий період, повідомляє прес-служба КМДА.

Результати досліджень проб річкової води, а також шматків жовто-коричневої криги, яка покриває поверхню Дніпра, підтвердили, що якісні показники річкової води і розтопленої криги, взятих у районі водозабору, майже ідентичні і перебувають у межах визначених норм.

Жовто-коричнева крига - це шуга, яка утворюється щорічно у передпаводковий період. Білий сніг, потрапляючи на поверхню річкової води, кольоровість і каламутність якої у цей період збільшується і вода набуває коричневого забарвлення, перетворюються у грудки льоду відповідного кольору.

У цьому році після танення і розливу річок, що впадають у Дніпро вище за течією від Київського водосховища, сталося різке похолодання. Шуга, що з'явилася на поверхні річок, увібрала всю органіку з берегів і набула інтенсивного жовтого кольору.

Такої ж думки дотримується Державне агентство водних ресурсів України, яке підтвердило висновки «Київводоканалу».

Як раніше повідомляв ForUm, висновки лабораторій Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій підтвердили, що всі показники якості річкової води, що надходить на очисні споруди, перебувають у межах норми.

Прокуратура доручила Державній екологічній інспекції з'ясувати причини появи жовтих плям на Дніпрі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

150