19 березня відбулося засідання Громадської ради (ГР) при Міністерстві аграрної політики та продовольства. Учасники обговорили основні заходи, передбачені Державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.., які безпосередньо стосуються аграрного сектора. Також на засіданні були порушені питання модернізації зернової логістики та місця України на світовому ринку зерна.

Заступник директора департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Сергій Петренко проінформував членів ГР і запрошених осіб про основні завдання, що стоять перед АПК, і про те, яких результатів вдасться досягти протягом найближчих двох років, завдяки реалізації Програми активізації розвитку економіки, повідомляє «РБК-Україна».

«Вітчизняний аграрний комплекс забезпечує продовольчу безпеку держави і нарощує обсяги виробництва та експортний потенціал держави. Тому для закріплення позитивної динаміки у 2013-2014 рр.. планується впроваджувати масштабні загальнонаціональні інвестиційні проекти у тваринництві, удосконалювати механізми державної підтримки придбання сучасної сільгосптехніки вітчизняного виробництва, збільшувати площі багаторічних насаджень, створювати сировинні зони для розвитку виробництва безпечних та якісних харчових продуктів, відновити і модернізувати систему зрошення на півдні України, розвивати інфраструктуру аграрного ринку, створити на базі Аграрного фонду публічне акціонерне товариство «Агрофінфонд», будувати і реконструювати хлібопекарські підприємства, перепрофілювати і відновлювати роботу спиртових заводів», - повідомив Петренко.

Реалізувавши всі ці плани, Україна повністю буде забезпечена продовольством, експорт якого збільшиться, що принесе значні доходи до скарбниці держави, зазначив він.

Поки ж Україна входить до десятки світових лідерів за обсягами виробництва і експорту зернових, повідомив президент Української зернової асоціації Володимир Клименко. «Якщо Україна збільшить урожайність кукурудзи до рівня США, а пшениці і ячменю - до рівня Франції, то це дасть можливість збирати 110 млн тонн цих трьох культур. А значить - займати перші місця в світі з їх експорту», - зазначив Клименко.

Щоб зібраний врожай було де зберігати і звідки продавати за кордон, експерти радять модернізувати зернову логістику. У тому числі, звернутися до прем'єр-міністра з ініціативою проведення робочого засідання з цього питання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

339