Парламентарієм бути вигідно і після закінчення каденції. Згідно із Законом про статус народного депутата, нардепом людина залишається довічно (якщо її не позбавили статусу, наприклад, через суд). Варто один раз потрапити до ВР, і за обранцем народу зберігається не тільки статус і право приходити в гості до парламенту, а й безліч пільг.

Наприклад, закон говорить: «Народному депутату після закінчення строку його повноважень, а також у разі дострокового їх припинення за особистою заявою про складення ним депутатських повноважень, надається попередня робота (посада), а при неможливості цього - він зараховується до резерву кадрів Головного управління державної служби України».
 
Верховна Рада України також забезпечує колишньому народному депутату безпосередньо після закінчення строку його повноважень, на період його працевлаштування, виплату матеріальної допомоги у розмірі заробітної плати з урахуванням всіх доплат і надбавок, яку отримують працюючі народні депутати, але не більше одного року, а в разі навчання чи перекваліфікації - не більше двох років після закінчення строку повноважень народного депутата.

У разі неможливості працевлаштування після зазначеного строку за колишнім народним депутатом зберігається виплата матеріальної допомоги у розмірі 50 відсотків заробітної плати з урахуванням всіх доплат і надбавок, яку отримують працюючі народні депутати, до досягнення ним пенсійного віку за умови, що трудовий стаж його перевищує 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

Порядок проведення зазначених виплат визначається Верховною Радою України. Але якщо порахувати, що в середньому чинний нардеп отримує зарплату 14-17 тисяч гривень на місяць, то суми компенсацій такі ж.

Згідно з тим же законом, не тільки у екс-депутатів, а й членів їхніх родин є право на першочергове працевлаштування, компенсацію за неотримане житло. Також вони можуть лікуватися і відпочивати у відомчих установах.

Деякі з цих пільг були припинені Держбюджетом 2012 р., але сьогодні вони знову чинні. І парламентарії минулих скликань ВР вишикувалися в чергу за грошиками від Верховної Ради: до парламенту надійшла 151 заява від колишніх з проханням про виплату матеріальної допомоги, з них 109 - від депутатів ВР-6. Кажуть, що серед заявників є й ті, хто був депутатом у ВР-1.

Якщо порахувати, що сьогодні в Україні працює вже сьома Рада, і в кожному скликанні було по 450 чоловік, страшно подумати в які суми може вилитися державі утримання всіх «випускників» парламенту. Чому народні депутати і після закінчення своєї каденції активно користуються пільгами, матеріальною допомогою та іншими благами, ForUm запитав у політиків і експертів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

724