Стан золотовалютних резервів на кінець лютого свідчить про низький попит на валюту, особливо з боку населення.

Це говорить про те, що викликані осінніми парламентськими виборами панічні настрої українців вляглися. А попит на готівкову валюту не зростатиме.
Таку думку висловила Олена Бєлан, головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital.

Як раніше повідомив Національний банк України, його інтервенції на валютному ринку за підсумками лютого виявилися рекордно низькими - лише трохи більше $223 млн, у той час як у кінці минулого року рахунок йшов на мільярди, пише «УНІАН».

«Сальдо валютних інтервенцій у лютому виявилося менше, ніж ми очікували (0,3-0,4 млрд), при цьому, як і в січні, регулятор не продавав долари США, а лише євро. Незначні обсяги купівлі готівкової іноземної валюти минулого місяця свідчать, що девальваційні очікування населення залишаються як і раніше низькими», - сказала Олена Бєлан.

Вона зазначила, що в осяжній перспективі настрої населення по відношенню до гривні навряд чи сильно зміняться, і попит на «готівку», швидше за все, залишиться слабким.

Як і більшість експертів, Олена Бєлан вважає, що майбутні в II кварталі поточного року значні виплати за зовнішніми боргами (близько $3 млрд) не зможуть похитнути позиції національної валюти.

«Влада, ймовірно, буде і надалі користуватися вельми сприятливими умовами на зовнішніх кредитних ринках і розміщувати єврооблігації, щоб рефінансувати заплановані погашення», - сказала експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190