На внутрішньому ринку України сформовані достатні запаси зерна, щоб повністю забезпечити продовольчу безпеку. Разом з тим Мінагрополітики продовжує здійснювати моніторинг ресурсів зерна для внутрішньому ринку і вести системний діалог із зернотрейдерами щодо погодження обсягів експорту вітчизняних зернових. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«На сьогодні для держави питання внутрішньої продовольчої безпеки залишається головним. І завдяки виробленню зваженого підходу до формування внутрішніх ресурсів зерна Україна повністю забезпечена необхідною кількістю зернових», - йдеться у повідомленні.

Так, на початок березня в Україні в наявності було 22 мільйони тонн зернових. З них - 6,5 мільйона тонн пшениці, 9,5 мільйона тонн кукурудзи і 4,4 мільйона тонн ячменю. При цьому потреба внутрішнього споживання у березні-червні становить близько 9,7 мільйона тонн. Зокрема, пшениці - 3,5 мільйона тонн, кукурудзи - 3,3 мільйона тонн, ячменю - майже 2 мільйони тонн.

Тому наявні запаси зернових більш ніж удвічі перевищують потребу внутрішнього використання зерна до кінця поточного зернового року.

Мінагрополітики продовжує здійснювати системний моніторинг наявності зерна на внутрішньому ринку. Також триває діалог із зернотрейдерами у межах Меморандуму про взаєморозуміння. Завдяки такій співпраці створені прозорі умови функціонування ринку зерна та вироблено зважений підхід до узгодження обсягів експорту зернових.

Така політика експорту дозволила збільшити надходження до бюджету і поліпшити зовнішньоторговельне сальдо в 2012 році. Разом з тим держава максимально враховує інтереси сільгоспвиробників, щоб вони могли продати зерно і залучити кошти для весняно-польових робіт та жнив.

Варто нагадати, що станом на 11 березня аграрії поставили на зовнішні ринки 18,2 мільйона тонн зернових, що на 5 мільйонів тонн більше, ніж за аналогічний період 2011/2012 маркетингового періоду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187