Окружний адміністративний суд Києва 21 лютого заборонив партії «Всеукраїнське об'єднання «Свобода» проводити будь-які акції і встановлювати намети на території Гостинного двору і на прилеглій до будівлі території. Про це йдеться у відповідній ухвалі суду.

Позивачем є ПАТ «Укрреставрація», повідомляють «Українські новини».

Згідно з визначенням, клопотання «Укрреставрації» обумовлене тим, що оскаржувані дії активістів на прилеглій території Гостинного двору загрожують правам, свободам та інтересам позивача, оскільки призводять до псування майна компанії, а також перешкоджають реконструкції аварійної будівлі Гостинного двору.

При цьому у своєму визначенні від 21 лютого суд неодноразово назвав будівлю Гостинного двору історичною пам'яткою.

«Ймовірно, права позивача та інших осіб можуть бути порушені, і невжиття заходів щодо забезпечення позову може призвести до псування майна позивача та неможливості проведення робіт з реконструкції аварійної будівлі Гостинного двору, внаслідок чого можливе руйнування будинку, який є історичною пам'яткою», - йдеться у визначенні.

Згідно з рішенням суду, заборонені акції «Свободи», громадської організації «Громадянська позиція», а також інших суб'єктів, які проводять мирні зібрання, встановлюють намети, кіоски, навіси, в тому числі тимчасові, і пересувні споруди в будівлі Гостинного двору і на прилеглій території, яка необхідна для функціонування та обслуговування будівлі.

При цьому 30 січня той же Окружний адмінсуд Києва відмовив «Громадянській позиції» у позові про скасування рішення Київської міської ради від 20 вересня 2012 по виділенню «Укрреставрації» 1,02 га землі під Гостинним двором для його реконструкції під торгово-офісний центр з паркінгом. Тоді суд прийняв рішення на підставі протилежної позиції, вважаючи, що Гостинний двір не є історичною пам'яткою.

Згідно з документом, у ході розгляду справи з'ясувалося, що основним аргументом «Громадянської позиції» було те, що на зазначеній земділянці розташована будівля Гостинного двору, який має національне і історичне значення.

Нагадаємо, 20 вересня 2012 Київрада передала «Укрреставрації» земділянку 1,02 га під будівлею Гостинного двору на Подолі для його реконструкції під торгово-офісний центр з паркінгом.

Між охороною території Гостинного двору і активістами громадських організацій, які виступають проти забудови архітектурної споруди, час від часу стаються конфлікти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

246