Директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар зазначає, що сланцевий газ вплине в Україні на нові робочі місця, додаткові замовлення для підприємств, а також на розвиток геологічної науки.

«Факт завдавання шкоди для екології від сланцевого газу ще ніхто не довів. Коли я питав тих же екологів, щоб вони назвали конкретні катастрофи або жертви від його видобутку, ніхто цього не зробив. Відповідних цифр і статистики немає. Але є статистика смертності шахтарів при видобутку вугілля. 20% традиційного газу в Німеччині видобувається шляхом гідророзриву пласта. Тепер давайте подумаємо, які у них екологічні стандарти. Думаю, на порядок вище наших», - сказав експерт.

При цьому, за його словами, ризики від видобутку традиційного газу та інших видів енергії є не менш безпечними, ніж аналогічний видобуток сланцевого газу.

«Загроз від сланцевого газу навіть менше. Давайте говорити відверто, ризики при використанні атомної енергії значно вищі традиційного газу або нафти. Якщо візьмемо Харківську область, де здійснюється видобуток газу, або Донеччину, де видобувається вугілля, то очевидно, що це наклало певний відбиток на екологію цих регіонів. Але немає ніяких підстав стверджувати, що видобуток нетрадиційного газу має якісь більш серйозні екологічні ризики, ніж ті, які нам добре відомі. Тим більше, ми нічого від видобутку не втрачаємо, навіть якщо комерційних запасів не виявиться, ця робота не буде марною. Вчені отримають потрібну інформацію, а компанії будуть вести розвідувальні роботи, витрачені кошти спишуть», - впевнений Гончар.

Експерт додає, що, у свою чергу, сланцевий газ принесе Україні нові робочі місця, додаткові замовлення для підприємств, а також розвиток геологічної науки.

«З видобутком нетрадиційного виду газу з'явиться новий вид промислової діяльності, нові робочі місця, додаткові замовлення для вітчизняних підприємств, буде розвиватися наука геологія.

Нагадаємо, 24 січня у Давосі за участю Президента Віктора Януковича було підписано угоду між компанією Shell і «Надра Юзівська» про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу на Юзівській ділянці у Харківській і Донецькій областях.

На освоєння Юзовської ділянки, прогнозні ресурси якої оцінюються в 4,054 трлн куб.м газу різних типів, на етапі геологічного вивчення планується залучити мінімум 1,6 млрд грн інвестицій і 30 млрд грн на етапі промислової розробки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203