Українські вулиці та громадські місця заполонили волонтери, які збирають гроші на допомогу хворим дітям. А збирають вони їх, найчастіше, у прозорі ємності, де видніються дрібні купюри. Хтось жертвує гривні на порятунок життя дітей, а хтось відмахується зі словами «шахраї». Тим часом відрізнити справжніх волонтерів від тих, хто ними прикидається, досить складно. І визначити це може тільки МВС. Але там стверджують, що міліція займеться вуличними збирачами грошей тільки у тому разі, якщо заяви надійдуть від громадян. А ми ж так рідко, а точніше – ніколи, не перевіряємо, куди пішли наші нехай і невеликі, але гроші.

«Якщо громадяни заявляють, що стали жертвами незаконного збору грошей, ми цим займаємося. Якщо люди просто для чогось просять на вулиці грошей, ми цим не займаємося, якщо тільки це не роблять неповнолітні», - кажуть у прес-службі міліції. Так що подібне жебрацтво – у полі українського законодавства. Довіряти ж вуличним волонтерам чи ні, вирішує кожен самостійно.

Координатор офіційної волонтерської програми «Серцем до серця» у Дніпропетровській області Михайло Тонконогий назвав псевдозбирачів «чорними» волонтерами. На його думку, їхні реальні збори можуть доходити до 10 тис. гривень на день! «А зібрати пару тисяч гривень, прикриваючись благородною метою, взагалі простіше простого! Ці гроші ніхто не декларує, і довести, що вони були зібрані, неможливо. У нас немає законодавства, яке чітко регулює таку діяльність, і не введені ідентифікатори волонтерів, що гарантують чесність людини, яка збирає гроші», - говорить Михайло Тонконогий. Він додає, що справжні волонтери «агресивно» (тобто виходячи на вулиці міста) працюють тільки раз на рік – у рамках акції «Серцем до серця».

Волонтер зі стажем Оксана Ганичева розповідає, що і сама кілька разів кидала гроші у скриньки молоді, яка закликає допомогти дитячій лікарні №6, але і не думала, що там може бути підступ. «Самі ми на вулицях гроші не збирали. Наприклад, якщо потрібно було влаштувати ранок у дитячому будинку, ми шукали спонсорів, просили подарунки», - каже Оксана.

Як уберегтися від шахраїв і віддати свої гроші дійсно на благі цілі, ForUm запитав у благодійників, депутатів, міліціонерів та юристів:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

817