Україна повинна використовувати диверсифікацію поставок газу на повну потужність і підписувати договори з іншими європейськими країнами про реверсне постачання. Про це глава відділу програм зовнішньої допомоги у сфері енергетики, транспорту та навколишнього середовища представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон заявив у ході прес-брифінгу у рамках круглого столу «Політика у сфері енергоефективності та підвищення обізнаності громадськості: відповідальність і співпраця», передає кореспондент ForUm'у.

На думку експерта, якщо є можливість продовжувати розвиток даного напрямку диверсифікації поставок «блакитного палива», то ним слід скористатися по максимуму. «Євросоюз завжди прислухається до потреб України, коли вона про це просить. Якщо вона зробить крок назустріч, то зможе розраховувати на переваги членства в Енергетичному співтоваристві», - зазначив аналітик.

Треттон підкреслив, що проблема України - у невмінні правильно розпоряджатися енергоресурсами. «Необхідно розробити низку програм, які допоможуть правильно управляти енергією, плюс виділити кошти на освіту з енергоефективності», - сказав фахівець.

Як раніше повідомляв ForUm, за словами заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадима Чупруна, Україна в 2013 році планує імпортувати за реверсною схемою із Європи 5 млрд куб.м газу і скоротити його закупівлі з Росії до 20 млрд куб. м.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192