Національний банк України дав роз'яснення щодо практичного застосування деяких норм Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою НБУ від 12 грудня 2002 року №502, зареєстрованої у Мін'юсті під №21/7342, повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України.

Регулятор пояснив, що проведення валютно-обмінних операцій здійснюється на підставі документів, які дозволяють з'ясувати резидентність фізичної особи. Для фізичної особи-резидента це - паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон без позначки, що підтверджує постійне проживання за кордоном, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, видане в Україні, посвідчення біженця, видане в Україні, вид на постійне проживання в Україні.

Для фізичної особи-нерезидента це - національний паспорт громадянина іншої держави, паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відміткою в паспорті про постійне проживання за кордоном, акредитаційна картка, видана Міністерством закордонних справ України.

При здійсненні валютно-обмінних операцій, незалежно від суми операції, касовий працівник за допомогою ксерокса робить копію першої та другої сторінки паспорта громадянина України. У разі пред'явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон або національного паспорта громадянина іншої держави касовий працівник знімає ксерокопію першої сторінки та за наявності відмітки про постійне місце проживання також і цю сторінку, при пред'явленні посвідчення на постійне проживання - здійснюється ксерокопіювання машинозчитуваної сторінки (сторінки даних) на постійне проживання.

Зазначені сторінки засвідчуються відбитком штампа каси банку, фінансової установи та разом із квитанцією про здійснення валютно-обмінної операції підшиваються в документах дня банку, фінансової установи. Відбиток штампа проставляється таким чином, щоб його центральна частина знаходилася на фотографії фізичної особи.
При купівлі у фізичної особи залишку іноземної валюти меншої, ніж номінальна вартість мінімальної банкноти, що перебуває в обігу, копіювання документів, на підставі яких здійснена ідентифікація фізичної особи, не здійснюється.

Банк, фінансова установа, керуючись вимогами пункту 5.16 глави 5 Інструкції, може доповнювати в квитанції за формою №377-К необхідну кількість рядків для заповнення ідентифікаційних даних фізичної особи.

При проведенні валютно-обмінних операцій на суму, що перевищує 50 тис. гривень, але не перевищує 150 тис. гривень, копія реєстраційного номера облікової картки платника податків не знімається і в документах дня не зберігається.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

227