У 2012 році банківська система України отримала прибуток у розмірі 4899 млн грн. (збиток за результатами попереднього року склав 7708 млн грн.). Про це свідчать дані, оприлюднені НБУ, повідомила прес-служба Незалежної асоціації банків України.

Однією із ключових тенденцій 2012 року стало скорочення відрахувань у резерви (на 36%) і зростання доходів від повернення раніше списаних активів (збільшення склало 171%), що стало можливим завдяки активізації роботи з проблемною заборгованістю (банки продавали кредитні портфелі, здійснювали примусове погашення та списання заборгованості).

За результатами 2012 року загальні доходи банківської системи України на 78,1% складалися із процентних доходів і на 14,1% - із комісійних. У порівнянні з минулим роком відбулося збільшення як процентних, так і комісійних доходів банківської системи (на 5% і 15% відповідно).

Результати торгових операцій та інші операційні доходи (переважно складалися із надходжень від реалізації майна і прибуткових активів) сформували 2,1% і 3,9% загальних доходів банківської системи. Інші доходи банків зросли на 69%, проте їхня питома вага залишається несуттєвою.

Основними складовими витрат залишаються процентні витрати (46,9%), загальні адміністративні витрати (25,6%), витрати на відрахування у резерви (16,1%), а також інші операційні витрати (9,1%).

У 2012 році спостерігалося збільшення процентних витрат (на 15%). Це пов'язано з підвищеним попитом банківської системи на гривневі ресурси, що призвело до значного зростання їхньої вартості. Загальні адміністративні витрати за останній рік виросли на 9%. При цьому інші операційні витрати скоротилися на 17%.

Чистий процентний дохід порівняно з 2011 роком скоротився на 8%, а чистий комісійний дохід, навпаки, виріс на 17%, що свідчить про прагнення банків поліпшити структуру доходів і знизити власну залежність від вартості ресурсної бази.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194