Приблизно 90% доріг загального користування потребують капітального ремонту. Про це у коментарі ForUm'у повідомив начальник Управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху Державного агентства Автомобільних доріг України «Укравтодор» Олександр Тихонос.

«На тих ділянках, які були відремонтовані у минулому і позаминулому році, ямковості немає. Вся біда в тому, що зі 170 тис км доріг загального користування (не міських) приблизно 90% потребують капітального ремонту, тому що бюджетного фінансування нам катастрофічно не вистачає. Наприклад, щорічно нормативна цифра потреби з утримання доріг на 170 тис км складає близько 19 млрд грн. Якщо ж брати по самому мінімуму, піти від якихось другорядних робіт, то ця цифра - 5,1 млрд. Фактично ж у цьому році ми маємо 3,2 млрд грн, виділених із бюджету. Ось таке співвідношення», - розповів він.

За словами Тихоноса, з 3,2 млрд зима «забирає» близько 300 млн на місяць. «Це вже більше 1 млрд (за весь зимовий період. - Ред.) І та ж сама ямковість, яка зростає з кожним роком - це теж близько 1-1,2 млрд. У цьому році ми очікуємо таку витратну частину. Щорічно ми намагаємося взяти якийсь кредит. Для того щоб бюджетні кошти пустити на утримання доріг, а за рахунок цих кредитних грошей робити ремонт, реконструкцію і починати нове будівництво. У цьому році вже залучено 4 млрд кредитних коштів», - підкреслив він.

У той де час він зазначив, що складаються переліки доріг, які попадають під програми ремонту. «Ці переліки складаються за таким принципом: виділяються ті ділянки, які втратили несучу здатність, там, де ямковий ремонт вже не допомагає. Вони, природно, будуть ремонтуватися», - заявив фахівець.

Тихонос розповів, що цього року «Укравтодор» приступає до ремонту підходів до Києва. «Щодо державних доріг – це шість напрямків: на Чернігів, Одесу, Харків, Овруч, Дніпропетровськ і т.д. Остаточний варіант переліку доріг, які будуть ремонтуватися в нинішньому році, затвердить Кабінет Міністрів України. Зараз йде формування цього списку. За процедурою він буде узгоджений з Міністерством інфраструктури, з Міністерством фінансів і Міністерством економіки. Орієнтовно це буде Харківська, Полтавська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Хмельницька області. Також кримський напрямок на Сімферополь, окремі ділянки на Улянівка-Миколаїв (Миколаївської області), ділянки в Одеській області. Також ремонту підлягатимуть дороги будівельні: Тернопіль-Кіровоград-Знам'янка (Кіровоградська область). Вестимуться роботи у Закарпатській області в районі села Рокошине. Такий спектр основних об'єктів», - повідомив він.

«Що стосується того, коли ж краще проводити ремонтні роботи, скажу, що є такий термін, як будівельний сезон. Як правило, найоптимальніший період – і щодо погоди, і щодо тривалості – з травня по жовтень. Але враховуючи те, що процедура залучення кредиту затягується на другу половину року, то ми десь змушені використовувати погодні умови і виконувати роботи у жовтні та листопаді. Щодо усунення ямковості у зимових умовах, коли в дощ, наприклад, працюють служби, то є такий термін, як аварійний ремонт, коли ми не можемо чекати березня або квітня. Для того щоб не було аварійних ситуацій, намагаємося залатати ями. За часом ці лати тримаються максимум рік, але за умови дотримання технологій, коли ремонт проходить у нормальних умовах, при теплій температурі повітря, може простояти і 2-3 роки», - підкреслив Тіхонос.

Як раніше повідомляв ForUm, глава КМДА Олександр Попов заявив, що у Києві необхідно замінити 20 тисяч квадратних метрів дорожнього покриття.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров доручив віце-прем'єр-міністру Олександру Вілкулу взяти під особистий контроль організацію невідкладного ремонту та підготовку до планових ремонтів автодоріг.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

333