Корпорація «Індустріальний Союз Донбасу» створювалася як громадська неприбуткова організація, яка повинна була забезпечувати роботу інших підприємств. Про це в інтерв'ю «Українській правді» заявив голова ради директорів ІСД Сергій Тарута.

За його словами, перед керівництвом Донецької області в середині 90-х років стояло завдання оживити промисловий потенціал регіону. «А це означало створення умов для поставок газу всім підприємствам області без преференцій. Тоді і з'явився Індустріальний союз Донбасу - ІСД. Якщо коротко, це був Держпостач і Держплан в одній особі. Ідеологія полягала в тому, щоб забезпечити розрахунки за газ товарною продукцією для всіх підприємств в області, оскільки коштів у підприємств не було. Різниця між ІСД та іншими трейдерами полягала у тому, що ми хотіли розплачуватися за газ тільки продукцією, а ЄЕСУ і «Ітера» хотіли хоча б частину отримувати живими грішми», - говорить Тарута.

Для здійснення даної ідеї великі донецькі підприємства були запрошені до участі в «ІСД» як акціонери. «Але червоні директори до бізнесу ставилися дуже обережно і до кінця не розуміли його суті. У підсумку засновниками погодилися стати п'ять юридичних осіб: компанія «Данко» Олександра Момота, наша з Євгеном Щербанем компанія «Азовімпекс», «Донгорбанк» Ріната Ахметова, Академія інженерних наук і Академія економічних наук», - розповідає в інтерв'ю бізнесмен.

Тим не менше, питання отримання прибутку перед структурою не ставилося, оскільки мета її існування залишалася колишньою: за 2,5 роки існування ІСД були забезпечені 100% розрахунків усіх господарюючих суб'єктів Донецької області, в тому числі і бюджетних організацій. «Причому ми поставляли і хворим, і кульгавим, і здоровим, і завдання було - зробити так, щоб область з усіма розрахувалася. Безумовно, ми не альтруїсти, ми стягували символічну комісію - 0,1%, що у принципі забезпечувало можливість утримувати штат співробітників», - розповів Тарута.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

213