Міністерство аграрної політики та продовольства продовжує вести системний діалог з зерноторговими компаніями, щоб внутрішній ринок зерна і надалі був стабільним і прогнозованим, повідомляє прес-служба відомства.

«Тому держава не планує вводити офіційних обмежень на експорт зерна. Так, на сьогодні Міністерством та зернотрейдерами чітко визначені і погоджені обсяги експорту, які не несуть загрози для продовольчої безпеки України», - йдеться в повідомленні.

За даними відомства, всього в 2012 році було вироблено 15,7 мільйона тонн пшениці. Сьогодні, враховуючи запаси зерна і стан посівів озимих під урожай наступного року, орієнтовні обсяги експорту пшениці оцінюються в 6,1 мільйона тонн.

У Мінагрополітики підкреслили, що завдяки системному діалогу між Міністерством та зерноторговими компаніями вдалося виробити зважений підхід до формування внутрішніх ресурсів зерна. «Загрози для продовольчої безпеки України не виникає, а це питання номер один у діяльності Мінагрополітики. Тому завдяки дотриманню зернотрейдерами умов Меморандуму в Україні зберігаються необхідні запаси пшениці, щоб забезпечити стабільні ціни на соціальні сорти хліба. На початок січня поточного року на внутрішньому ринку в наявності було близько 8,6 мільйона тонн пшениці. Всього до кінця року буде використано 5,2 мільйона тонн пшениці, з них на харчові потреби - 2,6 мільйона тонн», - наголошується в повідомленні.

«Зараз зерноторгові компанії вичерпали прогнозовані експортні обсяги пшениці, погоджені в рамках діалогу з владою. Ситуація на внутрішньому ринку зернових культур залишається стабільною. При цьому до мінімуму скоротилася активність у сегменті пшениці, і значні темпи набуває торгівля у секторі кукурудзи», - підкреслили у Міністерстві.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159