«Допоможіть врятувати життя дитині», «Давайте разом зберемо гроші на операцію», «Номер благодійного рахунку...»… - з такими закликами стикався кожен з нас, і щоразу задавався питанням: допомогти? переказати гроші? скільки? Сім'я ж хворої людини замислюється тільки про одне - як врятувати життя. Заради цього продаються квартири, машини, дачі, прикраси і заводяться благодійні рахунки в банках. По телебаченню і в Інтернеті з'являються відозви про допомогу із зазначенням номера рахунку.

І яким би не був результат кожної окремої історії, всі сім'ї стикаються з однією і тією ж проблемою - оподаткуванням доходу фізичних осіб. Тобто за українським законодавством кошти, що надійшли на благодійний рахунок, вважаються доходом. А доходи, не оподатковувані податком, всі громадяни нашої країни мають декларувати і «платити мзду».
 
На перший погляд 15-відсотковий податок не лякає, але якщо на ваш рахунок прийшло, наприклад, 500 тисяч гривень, і віддати в державну казну потрібно 75 тисяч, то замислитись є над чим. Але де їх узяти, якщо на лікування чи операцію витрачається все до копійки, і такі родини зазвичай залишаються у величезних боргах? Як українці знаходять вихід із подібних ситуацій, ForUm вирішив дізнатися у «посередників», які беруть участь у вирішенні проблем, що виникають, адже самі українці не хочуть говорити про те, що довелося пережити і до яких хитрощів удатися.

Благодійний банківський рахунок: у чому підступ?

Складна ситуація, для вирішення якої можуть знадобитися захмарні суми гривень, а то й доларів, може виникнути у кожного. Після продажу всього, що тільки можна виставити на аукціон, зібраної суми все одно може не вистачити. Саме в таких випадках створюються благодійні рахунки в банках. «Сім'я не замислюється, коли засновує рахунок, що у нас є законодавство. Згідно з ним існує певний ліміт, який фізична особа, тобто дана сім'я, може отримати як благодійні пожертвування - близько 2 тисяч гривень. Сміхотворна сума в порівнянні з тим, які гроші необхідні на лікування в разі хвороби. Навіть якщо брати покупку інвалідного візка, то він точно коштує більше 2 тисяч гривень. Сума, більша за цей ліміт, вважається прибутком, доходом, з якого потрібно платити податок. Сьогодні, отримуючи благодійну допомогу, людина повинна заплатити податок. А беручи до уваги те, що ці люди збирають гроші і зазвичай самі в боргах, зробити цього вони не можуть», - розповідає виконавчий директор Українського форуму благодійників Анна Гулевська-Черниш.
За її словами, якщо благодійна організація передає інвалідам ті ж коляски, то зазвичай саме цей фонд і сплачує податок. «Якщо сім'я сама збирає гроші на рахунок, то опиняється в ситуації, коли потрібно заплатити податок. А люди в стані стресу не здатні думати ні про які податки. У них єдина мета - врятувати рідну людину», - зазначає вона.

Та навіть у такій ситуації можна знайти вихід. І лише фахівці знають, як це зробити. «Піти від сплати податку можна двома способами. Перший - якщо за лікування платить благодійний фонд. Але тоді в кожному регіоні має бути якась кількість професійних благодійних фондів, які б спеціалізувалися на допомозі хворим людям і збиранні коштів для них. Тоді гроші надходять до фонду, їх цільове призначення - для лікування конкретної людини. Далі фонд оплачує лікування людини. Тоді немає ніяких податків. Але на сьогоднішній день це, на жаль, проблема, з якою ми працюємо. Фондів багато, а довіра до них дуже низька. Вибори і «Лікарня майбутнього» дискредитували їх. Наше завдання зараз - піднімати рівень довіри до фондів, тому що є професійні, є хороші. Люди повинні знати про них. Люди, які потребують допомогу, живуть у різних селах, маленьких райцентрах, де просто немає благодійних фондів», - зазначає виконавчий директор Українського форуму благодійників.

Другим способом, на її думку, може стати поліпшення законодавчої бази. «В останньому Податковому кодексі вдалося провести зміни, згідно з якими не оподатковуються благодійні пожертвування для дитячих будинків сімейного типу, для дитячих будинків, які беруть під опіку дітей-сиріт. Це полегшило ситуацію. Зараз будуються будинки і купуються квартири, різні домашні обладнання. Ці суми перевищують 2 тисячі гривень. Але в законі зазначено, що податок не стягується з допомоги для дитячих будинків», - нагадує Ганна Гулевська-Черниш. Тому благодійники і сподіваються, що українські парламентарії внесуть відповідні зміни, і податком не обкладатимуть благодійні банківські рахунки.

Як уникнути сплати податку

В Україні гучних судових справ з цього приводу поки ще не було, говорить Ганна Гулевська-Черниш. «Тобто органи влади йдуть назустріч, люди виїжджають на людській доброті, розумінні. Не знаю, чи домовляються вони з податковою... Мабуть таки, у нас не все проглядається. Плюс у тому, що система контролю податкової ще не настільки налагоджена. Якби вона працювала як налагоджений механізм, то вже було б багато випадків судових розглядів», - вважає вона.

У Державній податковій службі України пішли назустріч і кореспонденту ForUm`у, роз'яснивши, як можна уникнути сплати податку на прибуток, якщо мова йде про благодійність. «Згідно зі ст. 170 Податкового кодексу, не включається до оподатковуваного доходу цільова благодійна допомога, яка надається юридичними або фізичними особами у будь-якій сумі (вартості) закладу охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг на лікування платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, інваліда, дитини-інваліда або дитини, у якої хоча б один із батьків є інвалідом; дитини-сироти, напівсироти; дитини з багатодітної чи малозабезпеченої родини; дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів) у розмірах, що не перекриваються виплатами з фонду загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування, крім витрат на косметичне лікування, зміну статі й інші нетипові ситуації», - повідомили у ДПС.

У разі якщо кошти на лікування дитини в Україні перераховуються відразу на рахунки мами або батька дитини, то ці суми за законом є нецільовою благодійною допомогою. «Нецільова благодійна допомога від благодійника протягом звітного податкового року в сумі, що перевищує граничний розмір доходу (у 2012 році - 1500 грн), відображається платником податку в декларації із зазначенням його суми і суми податкового зобов'язання. З такого доходу стягуватиметься сума за ставкою 15 (17)%. Платник податків зобов'язаний до 1 травня наступного за звітним податковим роком подати декларацію до органу державної податкової служби за своєю податковою адресою», - пояснили в Податковій службі.

Якщо ж громадяни України перераховують на рахунок іноземної лікарні кошти як оплату вартості послуг за лікування дитини, то такі кошти не є цільовою благодійною допомогою у Податковому кодексі. «Зазначені кошти слід розглядати як нецільову благодійну допомогу, сума перевищення якої у 2012 році - 1500 грн підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15 (17)%», - зазначили в податковій.

На замітку

Отже, щоб не потрапити в правову колізію, у ДПС радять перераховувати гроші не на банківський рахунок, а відразу на рахунки відповідної клініки. А в Українському форумі благодійників просять звертатися до фондів. Саме там є підготовлені фахівці, які допоможуть уникнути проблем із законом. Хоча тут вже виникає питання довіри. Щоб перевірити, чи варто довіряти тій або іншій організації, найкраще звернутися в Український форум благодійників. Він об'єднує всі фонди України, які ведуть свою діяльність відкрито і регулярно надають звіти про свою фінансову діяльність.

Тетяна Григор'єва, 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1723