В Україні на сьогоднішній день сформовані достатні запаси зернових для того, щоб уникнути необґрунтованого подорожчання хліба. Потужності підприємств круп'яної промисловості оцінюються в понад 16 мільйонів тонн переробки зерна на рік, що значно перевищує фактичну потребу внутрішнього ринку. Ці та інші заходи дозволять забезпечити стабільну цінову ситуацію на ринку хліба в Україні, говориться в повідомленні прес-служби Міністерства аграрної політики і продовольства.

«Потужності підприємств борошномельної промисловості розташовані в усіх регіонах України і можуть переробляти понад 16 мільйонів тонн зерна на рік, що на 60% перевищує фактичну потребу внутрішнього ринку», - йдеться в повідомленні.

З метою недопущення цінових коливань на ринку хліба Мінагрополітики забезпечило переробку зерна пшениці та жита з державного інтервенційного фонду для інтервенцій борошна на хлібопекарські підприємства. Упродовж 2012 року Аграрний фонд уклав 156 тристоронніх угод на поставку борошна. Так, щомісячні обсяги поставки борошна становлять 49,3 тисячі тонн пшеничного і 5,7 тисячі тонн житнього.

Борошно із зерна інтервенційного фонду відпускається за стабільними цінами. Зокрема, борошно вищого ґатунку - за ціною 2896 грн/тонну, що на 10% нижче, ніж середні ринкові ціни (3200 грн/тонну), а відносно окремих регіонів нижче на 17%.

До кінця маркетингового року (1 липня 2013 року) ціни на борошно з зерна інтервенційного фонду залишатимуться стабільними. Це дозволить частково компенсувати зростання інших складових собівартості хліба і забезпечити стабільну цінову ситуацію на внутрішньому ринку, зазначили в прес-службі.

Крім цього, завдяки заходам, вжитим урядом у 2012 і 2013 роках, на відміну від попередніх років, помольні партії зерна інтервенційного фонду формуються з урахуванням розміщення хлібопекарських підприємств, що дозволяє значно зменшити витрати на транспортування борошна.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181