Держави-члени Всесвітньої торговельної організації закликають Україну відізвати свою заявку на перегляд тарифних зобов'язань, повідомляється на офіційному сайті ВТО.
 
Відповідну заяву було ухвалено на засіданні Ради з торгівлі, яке пройшло 26 листопада, говориться у повідомленні ВТО.
 
Зокрема, заяву було представлено Австралією і підтримано 23 делегаціями: Бразилією, Канадою, Чилі, Колумбією, Хорватією, Європейським Союзом, Гватемалою, Ісландією, Японією, Кореєю, Ліхтенштейном, Малайзією, Мексикою, Новою Зеландією, Норвегією, Оманом, Парагваєм, Сінгапуром, Швейцарією, Туреччиною, США, Гонконгом та Китаєм, передає «УНІАН».

«Ці країни закликали Україну в інтересах багатосторонньої торговельної системи і світової економіки відізвати своє повідомлення і повторно обговорити свої тарифи на велику кількість продуктів. Вони сказали, що повідомлення України охоплює 371 тарифних найменувань, що виходить за рамки передбаченого обсягу, передбаченого тарифними переговорами ВТО (стаття XXVIII GATT 1994). Вони також зазначили, що незрозуміло, якою мірою Україна зможе компенсувати це іншим членам (організації), як того вимагають ці положення», - йдеться у повідомленні.

Крім того, у ВТО підкреслюють, що країни, які підтримали заяву, висловили стурбованість відсутністю прозорості в цьому питанні з боку України.

Як повідомляв ForUm, прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна почала перегляд значного числа позицій з приєднання до ВТО. Таке право країни-учасниці і така процедура визначені статутом організації.

Нагадаємо, Україна у вересні звернулася до ВТО з інформацією про намір підвищити імпортні мита на 371 товарну лінію.

Україна стала повноправним 152-м членом Всесвітньої торговельної організації 16 травня 2008 року. Через три роки після набуття членства у ВТО країни можуть протягом ще трьох років змінювати умови, прийняті під час підписання угоди про членство в цій організації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270