Міністерство оборони США оприлюднило нову директиву, яка встановлює порядок взаємодії людини з автономними і напівавтономними системами озброєння. Про це повідомляє Defense News.

Згідно з цим документом, Пентагон має намір зберегти контроль людини над застосуванням зброї роботизованими системами. При цьому дія директиви не розповсюджується на системи, оснащені зброєю нелетальної дії і апаратурою радіоелектронної боротьби.

Нова директива Пентагону була оприлюднена 27 листопада 2012 року. Згідно з цим документом будь-які автономні і напівавтономні системи повинні розроблятися таким чином, щоб під час їх бойового застосування у людини-оператора була можливість завжди контролювати їх дії. Під контролем також мається на увазі і можливість задіяти або відключати озброєння роботизованих систем. При цьому всі такі системи повинні проходити ретельні випробування.

Розробники зобов'язані будуть проводити ретельну перевірку роботизованих систем, щоб звести до мінімуму число можливих збоїв і неполадок під час бойового застосування. Після проходження всіх етапів випробувань перспективні системи перед прийняттям на озброєння повинні будуть отримувати схвалення заступника міністра оборони з політики, заступника міністра оборони з військових закупівель і технологій та голови Об'єднаного комітету начальників штабів.

Основним завданням директиви є запобігання ненавмисного задіяння роботизованих бойових систем «із заподіянням шкоди людям або об'єктам, які не визначені людиною-оператором збройних сил США як ціль, включаючи рівень супутнього збитку, що перевищує норми, які обумовлені 'законом війни', або що не відповідає очікуванням командувача». При цьому директива не вводить заборони на створення автономних систем, пише «Lenta.ru».

«Це просто директива на майбутнє. Вона з'явилася не тому, що ми раптом усвідомили, ніби хтось наблизився до створення Термінатора, і вирішили відрегулювати це питання. Це зовсім не так», - заявив заступник міністра оборони з політики Девід Очманек.

Нагадаємо, у лютому працівники науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС у Київській області та співробітники Інституту кібернетики ім. Глушкова домовилися створити трансформерів для заміни людей в екстремальних ситуаціях.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

307