Новий закон про «зелену» енергетику досить корисний для ПЕК України. Про це в ексклюзивному коментарі ForUm`у заявила народний депутат попереднього скликання ВР Юлія Льовочкіна.

За її словами, нещодавно прийнятий закон №10183 розширює використання пільгового «зеленого тарифу» для виробників електроенергії з відновлюваних джерел (вітер, сонце, вода, біомаса). «Нагадаю, роздрібний тариф для споживачів ІІ класу (юридичні особи) множиться на «зелений» коефіцієнт, який встановлюється окремо для кожного з 4 зазначених головних джерел відновлюваної енергії. І закон вперше вводить бонусний тариф для енергії з біогазу і твердих побутових відходів, помножений коефіцієнт тут буде таким же, як і у біомаси - 2,3», - сказала депутат.

І додала, що «зелений тариф» для ГЕС відтепер буде диференційований згідно з їх потужністю: так, станції потужністю до 200 кВт отримають найменування «мікро» і коефіцієнт 2, потужністю від 200 кВт до 1 МВт - це «міні-ГЕС» з коефіцієнтом 1, 6, потужністю від 1 до 10 МВт - «малі» з коефіцієнтом 1,2 (всі - при введенні в експлуатацію з квітня 2013 р.). А при запуску всіх перерахованих видів ГЕС до квітня 2013 коефіцієнт для них як і раніше складатиме 1,2.

Закон також передбачає істотне зниження пільгового тарифу для сонячних електростанцій, що вводяться в дію з квітня-2013: для наземних станцій коефіцієнт зменшиться з 4,8 до 3,5, для дахових (настінних) потужністю понад 100 кВт - з 4,6 до 3, 6, дахових (настінних) менше ніж на сто кВт - з 4,4 до 3,7. «Додам, з 2014 р. передбачається ввести «зелений» коефіцієнт і для домогосподарств, які експлуатують сонячні установки потужністю до 10 кВт, - в розмірі 3,7. Причому енергопостачальні компанії з 2014 р. повинні будуть викуповувати у домогосподарств надлишкову електроенергію за «зеленим тарифом». І якщо ви поставили у себе сонячну батарею, то вам не доведеться отримувати ліцензію на виробництво електроенергії», - уточнює фахівець.

За її інформацією, в подальшому коефіцієнти «зеленого тарифу» для всіх типів електростанцій на поновлюваних ресурсах будуть зменшуватися щодо рівня 2013 р. на 10%, 20% і 30% при запуску з 2015, 2020 і 2050 рр.. відповідно. «Виробники «зеленої» електроенергії зможуть продавати її на оптовому ринку за договорами із споживачами та енергопостачальними компаніями. Крім того, оптовий ринок зобов'язаний викуповувати всю «зелену» електроенергію (не продану за прямими контрактами) і розраховуватися за неї в повному обсязі. Підкреслю, виробники, які почали будувати свої потужності після 2011 р. і запустять їх після липня 2013 р., повинні використовувати не менше 30% вітчизняних компонентів, а при запуску після липня-2014 це буде 50%. Це не стосується ГЕС і домогосподарств», - говорить парламентарій.

Він підсумовує, що за новим законом тарифи на електроенергію для підприємств, що виробляють матеріали і комплектуючі для відновлюваної енергетики, будуть «заморожені» на рівні їх реєстрації урядом.

Як повідомляв ForUm, Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект щодо стимулювання виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії. За проект закону № 10183 про внесення змін до Закону України «Про електроенергетику» проголосували 285 народних депутатів.


Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

459