Раціональними мотивами прийняття фінансових рішень українськими вкладниками є страх втрати заощаджень, а іноді «стадний» інстинкт. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході «круглого столу» на тему «Модель «економічної людини» і поведінки українських споживачів фінансових послуг» заявив старший науковий співробітник грошово-кредитних відносин Інституту економіки та прогнозування НАНУ Євген Бублик.

«На сьогоднішній день, за офіційними даними, приблизно 40-50 млрд дол перебувають на руках у населення у вигляді готівкових заощаджень. Це є потужним інвестиційним економічним ресурсом, який необхідний економіці і банківській системі, особливо у поточних умовах», - зазначив він.

За його словами, банківські вклади – це основний фінансовий інструмент, яким користується населення. У той же час він зазначив, що населення не дуже активно користується депозитною системою.

«В Україні у 50% населення є якісь фінансові інструменти. В першу чергу – це карткові рахунки, а депозити є у 20-25%. При цьому характерною особливістю депозитів в Україні є те, що вони виконують роль фактично всіх фінансових інструментів, які зустрічаються в іноземній практиці. Депозити для українського населення – це і спосіб заощадження коштів, і спосіб інвестувати їх з метою отримати прибуток, а також основний інструмент накопичення», - заявив Бублик.

У той же час фахівець додав, що характерним чинником, який впливає на поведінку українського вкладника, є складна ситуація на фінансових ринках, а сама модель поведінки українських вкладників за час незалежності змінювалася кілька разів. «Тенденція другої половини 2012 року засвідчила активну боротьбу за вкладників за допомогою (вигідної. - Ред.) процентної ставки. Негативні очікування на ринку, у тому числі й інфляційні, і циркуляція чуток про можливе падіння великих банків створили протилежно спрямований тренд на ринку. З одного боку, це може бути спроба вкладника піти з банку і перевести валюту у готівкові заощадження і покласти їх під матрац, або ж вибирати надійні банки, які у першу чергу державні і найбільші», - заявив Бублик.

Також експерт зауважив, що однозначно сказати, на яку шальку терезів схиляється населення, на сьогоднішній день складно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261