У перспективі потужність вітроенергетики в Україні може досягти 10-15 ГВт. Про це голова правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрій Конеченков сказав на прес-конференції, передає кореспондент ForUm`у.

За словами експерта, для реалізації цього потенціалу необхідно більше 200 млрд грн державних субсидій.

«У найближчі ж роки, враховуючи стан електромереж і підстанцій, обгрунтований технічний потенціал вітчизняної вітроенергетики становить 7-8 ГВт, або до 12% всієї енергогенерації країни. З цієї точки зору перспективне узбережжя Чорного і Азовських морів - особливо схід Криму, де є попит на електроенергію. Також це Запорізька, Донецька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Івано-Франківська та Львівська області», - сказав фахівець.

Він додав, що докладніше «змалювати» національний вітроенергетичний потенціал можна було б за допомогою так званого вітрового атласу, який повинен містити дані про переміщення повітряних мас.

«Його розробка вже не перший рік лобіюється на державному рівні, але поки безуспішно. Сьогодні необхідна чітка програма вивчення вітрового потенціалу на територіях, де можна розвивати вітрову енергетику», - зазначає глава УВЕА.

Також, на його думку, частка «місцевої складової» (українські компоненти і послуги) в кожному проекті виробництва поновлюваної енергії повинна бути не більше 15%. «Адже до тих пір, поки немає власного випуску ефективного енергообладнання, його доводиться закуповувати на Заході. Безумовно, аналогічне вітчизняне виробництво потрібно підтримувати, але в розумних межах, які покриють і проектну частину, і дороги, і фундамент, і робочу силу», - упевнений Конеченков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250