З точки зору дотримання інтересів Києва, вибори міського голови доцільно проводити влітку, коли студенти, що мають тимчасову прописку, роз'їдуться по домівках. Таку думку висловила експерт з політичних питань Олена Дяченко. У той же час, якщо виходити з міркувань економії бюджетних коштів, вибори можна також поєднати з парламентськими, зазначила вона.

«Я вважала і продовжую вважати, що Київ у порівнянні з іншими містами України, знаходиться у збитковому становищі. Величезна кількість студентів та учнів, які мають тимчасову прописку, по суті вирішували долю міста протягом багатьох років. Вони віддавали голоси за того чи іншого кандидата і їхали на батьківщину раніше, ніж закінчувався його п'ятирічний термін. Чи багатьох хвилювало питання, що буде з Києвом через п'ять років, десять?» - сказала Олена Дяченко.

На її думку, «сьогодні столиці представився унікальний шанс - вибори можуть відбутися влітку, коли долю Києва вирішуватимуть справді кияни, а не студенти, більшість з яких не пов'язує свою подальшу долю зі столицею». «Я впевнена, що студенти з тимчасовою пропискою, але які реально турбуються про місто, які розраховують жити в ньому, спеціально приїдуть і проголосують навіть у серпні. А той, кому Київ байдужий, вибори проігнорує. Тому вибори, вважаю, повинні відбутися саме влітку. Це будуть перші вибори, на яких мера оберуть дійсно небайдужі до міста виборці», - зазначила Олена Дяченко.

У той же час Олена Дяченко сказала, що з метою економії бюджетних коштів вибори можна поєднати з парламентськими. «Говорити про більш пізні терміни, наприклад про суміщення виборів мера з виборами Київради, я б не стала. Думаю, рішення відстрочити вибори на рік викличе здивування у киян і дасть зайві козирі політикам, які перебувають в опозиції до влади», - зазначила Олена Дяченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194