В інтерв'ю виданню «Financial Times» міністр Юрій Бойко розповів, що в Україні створені стабільні і передбачувані умови для залучення західних компаній до видобутку нафти і газу.

На відміну від деяких інших держав, Україна останнім часом цілеспрямовано намагається в найкоротші терміни обзавестися внутрішніми джерелами енергоносіїв. Американський досвід говорить те, що Україна у розробці «альтернативного» газу зі сланцевих і вугільних пластів може навіть обійти Європу, де поки тільки ведуть розмови про диверсифікацію, пише газета «Financial Times» у статті «Для видобутку сланцевого газу в Європі не вистачає необхідних складових».

Видання зазначає, що залучення іноземних компаній до розробки внутрішніх запасів газу в Україні поступово перетворилося на стратегію, враховуючи невигідні газові контракти, підписані Юлією Тимошенко, передає «Comments.UA».

При цьому «біло-блакитний» уряд під керівництвом Віктора Януковича забезпечив прийняття законів щодо угоди про розподіл продукції та запросив великі міжнародні компанії брати участь у конкурсах на розробку альтернативних газових родовищ.

«Так, існував період політичної нестабільності [у сфері вуглеводнів], коли правила мінялися щороку. Але сьогодні у нас стабільна і передбачувана система, а наше завдання - зробити правила зрозумілими. Нам необхідно вести роботу [з енергетичними компаніями], щоб у них була можливість ще швидше працювати над розробкою альтернативних родовищ газу», - заявив виданню міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

Минулого місяця Україною був зроблений найважливіший крок - з компаніями «Шеврон» і «Шелл» були підписані договори про розробку газових родовищ, згідно з якими ці компанії зобов'язані вкласти до 370млн. доларів в оцінку можливості видобутку газу на українських потенційних родовищах, зазначається в статті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359