Міжнародний валютний фонд продовжує наполягати на необхідності збільшення тарифів на газ для населення України. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив глава місії МВФ в Україні Крістофер Джарвіс за підсумками роботи у Києві на минулому тижні.

«Рекомендуємо істотно підвищити тарифи, а також проводити регулярні підвищення у майбутньому у рамках розписаного плану щодо скасування субсидій. Крім цього, рекомендуємо виділити більше коштів у контексті надання грошової підтримки найбіднішим верствам населення», - зазначив він.

Джарвіс стверджує, що таке підняття цін знизить дефіцит НАК «Нафтогаз України», зменшить споживання газу і вивільнить ресурси для інвестування їх у національне виробництво, в енергозберігаючі технології.

На уточнююче запитання журналістів, чи враховував МВФ соціальну складову, середній рівень зарплат перед тим, як робити такі рекомендації, Джарвіс відповів, що всі питання були вивчені.

«Я поясню, чому ми таку велику увагу приділяємо цьому питанню. У середньому домогосподарства в Україні платять за газ та теплову енергію приблизно 1/5 від ціни закупівлі та імпортування газу, і в результаті цього «Нафтогаз» зазнає істотних збитків, які згодом покриваються також за участю всього населення – через бюджет. І виходить так, що головне навантаження перекладається на все населення, при тому, що є категорії, які споживають газ більше інших», - пояснив він.

Джарвіс стверджує, що в Україні склалася ситуація, коли ті, хто найбільше споживає газу, найбільше дотуються, хоча часто рівень доходу таких осіб дозволяє платити їм повну ціну. Що стосується малозабезпечених, то представник МВФ зазначив: «Ми пропонуємо забезпечити підтримку найбільш незахищеним верствам населення у вигляді безпосередніх грошових виплат».

Нагадаємо, раніше Джарвіс заявив, що Національний банк України і уряд досягли прогресу у забезпеченні підтримки економічної стабільності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

294