Україна провела оцінку запасів природного та нетрадиційного газу і запрошує приватних інвесторів до активної співпраці у видобутку вуглеводнів.

Про це, як повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості, у ході «круглого столу», проведеного консалтинговою компанією у галузі енергетики IHS CERA для презентації спеціального дослідження «Природний газ і енергетичне майбутнє України», заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

«Висновки, зазначені у звіті, який представили наші колеги із компанії IHS CERA, є реалістичними, оскільки вони мають дуже великий досвід у дослідженні освоєння родовищ сланцевого газу у різних країнах. Звіт показує значні перспективи для інвесторів», - зазначив міністр.

Бойко зауважив, що освоєння українських родовищ вуглеводнів, зокрема, сланцевого газу, вимагає значних капіталовкладень у розвідку і видобуток.

«Природно, що інвестиції у видобуток будуть приватні. Це проекти, засновані на інвестиціях без урахування бюджету, тому що будь-який проект такого масштабу, який має кінцевою метою комерційну реалізацію продукції, заснований на приватних інвестиціях», - зазначив він.

Міністр сказав, що Україна має намір значно збільшити власний видобуток енергоресурсів і продовжувати дослідження запасів сировини.

«Переконаний, що ми продовжимо співпрацю з компанією IHS CERA і надалі. Наступною темою дослідження буде тема вугілля та інші напрями. Тому ласкаво просимо в Україну, ласкаво просимо до подальшої співпраці», - сказав Юрій Бойко.

Нагадаємо, що 25 травня 2012 року, у ході «круглого столу» у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України експерти IHS CERA представили модель видобутку газу в Україні до 2035 р. Згідно з висновками експертів, у разі забезпечення достатніх інвестицій у видобуток газу, до 2035 року Україна зможе видобувати 60-70 і більше млрд. кубометрів на рік.

На думку експертів, існуючий геологічний потенціал України дозволяє добувати значні обсяги природного газу, ніж зараз, а у результаті введення відповідних заходів Україна зможе повністю забезпечити себе власним газом.

Раніше міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький заявив, що за оптимістичним сценарієм Україна повністю забезпечить себе сланцевим газом до 2020 року і може почати його експортувати.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

374