Залишився рівно місяць до першого футбольного матчу Євро-2012 у Києві. З кожним днем ​​у місті стає все більше атрибутів та символіки Єврочемпіонату. А вчора в столицю України привезли головний трофей Євро 2012 - кубок Анрі Делоне.
 
Презентація знаменитої нагороди проходила в два етапи. Спочатку кубок показали журналістам у Колонній залі київської мери на Хрещатику. Кубок урочисто внесли до зали. Трофей супроводжували перші футбольні особи країни: капітан збірної України Андрій Шевченко, президент Федерації Футболу України Григорій Суркіс, директор Турніру МОК «УЄФА Євро-2012» Маркіян Лубківський, а також посол УЄФА Давор Шукер, глава КМДА Олександр Попов та секретар Київради Галина Герега.
 

Кубок встановили на імпровізованому постаменті. Після привітальних промов віп-персон з нього зірвали накидку з символікою Євро.
 

Також у залі презентували поштову марку із зображенням кубка Анрі Делоне і путівники по Києву для іноземних гостей Євро-2012.
 

Потім дійство перемістилося на вулицю. Від центрального входу в мерію до проїжджої частини простелили червону доріжку.
 

По ній кубок винесли на Хрещатик і встановили на дах легкового автомобіля. Церемонію супроводжували марші у виконанні оркестру і танці під пісню про Київ.
 
 

Проте свято не обійшовся без невеликого конфлікту, який, втім, був мало ким помічений.

Коли увага учасників церемонії, преси та роззяв була зосереджена на кубку, автор цього репортажу почув за спиною якісь крики і лайку. На ліхтарному стовпі, якраз навпроти входу в мерію, на висоті трьох метрів стояли на підставці для клумби дві людини: юнак років 20 і чоловік років сорока. Останній виявився переодягненим у цивільне міліціонером. Юнак клеїв на стовп невеликі листівки з символікою БЮТ-«Батьківщини», а чоловік тут же їх віддирав і кидав униз. При цьому вони лаялися. Потім юнак стрибнув на тротуар, де його затримали двоє міліціонерів у цивільному, і під руки повели в патрульний автомобіль, припаркований метрів за сто від мерії.


Поки правоохоронці затримували «політичного», невеликий концерт завершився, і процесія на чолі з автомобілем-кубковозом повільно рушила в бік Майдану Незалежності, яку супроводжували дівчата-барабанщиці в міні-спідницях, оркестр, віп-пресони і роззяви.
 
 
 
 

Хрещатик, зауважимо, до того часу був перекритий для автомобілів. На Майдані кубок перенесли в спеціальне місце, де він стоятиме три дні.
 
 

П'єдестал для головної футбольної нагороди цього літа являє собою величезну арку, покриту прозорою плівкою. Усередині встановлені потужні прожектори для підсвічування вночі. Офіційні особи знову зробили короткі святкові промови. На цьому офіційна частина заходу завершилася. Після неї охочі сфотографуватися з «героєм дня» вишикувалися в чергу.

До речі, кубок для фотосесій усіх бажаючих буде відкритий не тільки в Києві, а й в інших містах, а саме – в Донецьку, Одесі Харкові, Львові, Івано-Франківську, Дніпропетровську.

Потім він, за словами Маркіяна Лубківського, буде надійно захований. А першого липня він виїде за кордон. Куди саме, покаже час: хто виграє Євро-2012, туди кубок і відвезуть.

Наостанок цікавимося у Лубківського, чи не боїться він, що трофей вкрадуть фанати або злодії, поки він стоїть на вулиці? Все-таки, це сім кіло срібла, не кажучи вже про естетичну та спортивну вартість.

-Як? Ви ж бачите, скільки людей його готові захищати, - кивнув він на натовп охочих сфотографуватися з кубком.

- А якщо вночі прийдуть?

- Не турбуйтеся, він під надійною охороною, - запевнив Лубківський.

Дмитро Хилюк, фото Віктора Ковальчука,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1114