У 2012 році дефіцит Пенсійного фонду становитиме 2,2 мільярда гривень. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Він нагадав, що дефіцит Пенсійного фонду у 2009 році склав 30 млрд грн, у 2010 році – 34 млрд грн. «Цього року ми плануємо, що він складе 17 мільярдів. За нашими прогнозами, у наступному році дефіцит Пенсійного фонду складе 2,2 мільярда», - сказав віце-прем'єр і додав: «Якщо нам вдасться провести законодавство щодо легалізації (заробітної плати. - Ред.), то ми зможемо вийти на нульовий дефіцит Пенсійного фонду».

Коментуючи вчорашнє прийняття ВРУ поправок до Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», Тігіпко сказав: «Те, що вчора відбулося, дуже важливе для України. Це гарантія, що бюджет Пенсійного фонду буде стабільним і стабільно будуть виплачуватися пенсії». «Ми заклали тенденцію на 10 років», - підкреслив віце-прем'єр.

Зокрема, коментуючи скасування норми законопроекту про пенсійну реформу, яка передбачала підвищення пенсій близько 10 мільйонам українців, Тігіпко сказав, що підвищення пенсій буде ухвалюватися окремими законами. «Ми (Міністерство соціальної політики. - Ред.) такий закон уже напрацювали. Якщо уряд прийме рішення, то ми внесемо цей закон (у ВРУ. - Ред.)».

Як повідомляв ForUm, 6 вересня Верховна Рада ухвалила поправки до Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Зокрема, були прийняті чотири поправки від більшості.

8 липня Верховна Рада прийняла у цілому Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Нагадаємо, 25 серпня, посилаючись на заяву спеціального радника директора МВФ Девіда Ліптона, візит місії Міжнародного валютного фонду було перенесено на кінець жовтня 2011 року.

Міністр фінансів України Федір Ярошенко і міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко 23 серпня перебували у Вашингтоні на переговорах з Міжнародним валютним фондом щодо отримання Україною чергового траншу.

Раніше керівник Представництва МВФ в Україні Макс Альєр заявляв, що місія Фонду відвідає Україну з 29 серпня по 9 вересня.

Нова програма співпраці України і МВФ, схвалена у липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на суму 15,15 млрд. дол.. Термін дії програми становить 2,5 роки. Кошти залучаються під ставку 3,5% річних.

Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш цього кредиту МВФ у розмірі 1,89 млрд. дол..

Рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 22 грудня 2010 року ухвалила рішення про виділення Україні другого траншу кредиту stand-by в обсязі 1 млрд. SDR, що складає 1,5 млрд. дол..

Як заявив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр, для отримання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду Україна має виконати низку вимог.

Першою вимогою є проведення в Україні пенсійної реформи відповідно до положень, прописаних у програмі співробітництва.

Друга вимога, як повідомив Альєр, стосується коригування тарифів на газ та теплопостачання.

Третя вимога пов'язана з попередньою і обумовлена тим, що Фонд погодився на менш значне підвищення тарифів, при цьому наголосивши на необхідності пошуку додаткових фінансових ресурсів.

Четверта вимога Фонду пов'язана з діяльністю Нацбанку, зокрема, з необхідністю скасування вимоги обов'язкового викупу рекапіталізаційних облігацій, що, на думку МВФ, знижує незалежність НБУ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

526