Екс-міністр економіки України та відомий експерт Володимир Лановий вважає заяву Азарова про заміщення імпорту вітчизняними товарами цілком логічною. Про це він заявив в ексклюзивному коментарі кореспонденту ForUm'у.

Однак, за словами екс-міністра, «це не треба робити штучно, субсидуванням внутрішніх виробників і тим більше за рахунок ввізних бар'єрів».

Крім того, експерт вважає, що створення пільгових умов праці (включаючи механізми держінвестування) здатне покрити витрати підприємства та знизити собівартість, але не підвищити конкурентоспроможність продукції. Як показує практика, «тепличні» умови роботи розхолоджують виробника і знижують якість продукції.

«Це помітно на прикладі Японії, де у 50-х роках активно створювалися держзаводи у низці галузей. Сьогодні всі ці компанії є відсталими на загальному тлі. Створення умов для розвитку конкурентоспроможних підприємств – не «рукоділля», коли можна скільки-то виділити кільком заводам із бюджету і «закрити питання». Механічно і по-старому тут нічого не доб'єшся», - пояснив Лановий.

Він також зазначив, що кожна галузь і підгалузь має свої особливості, і спільним початком має бути створення мотивації бізнесу до підвищення конкурентоспроможності, а не митні бар'єри або держфінансування збитків виробників, яким «тільки того і треба».

«Українські товари повинні на чесній основі конкурувати з іноземними товарами. Це важливий стимул конкурентоспроможності», - зазначив екс-міністр, і додав: «Щоб підтримувати конкурентний «тонус», у наших компаній повинні бути ринкові ризики. Держстимуляція повинна бути спрямована не на «найбільші» або «традиційні» галузі, а на перспективні, які мають кваліфіковану, адекватну робочу силу та інші кадри. Подібний підхід дозволить залучити й інші країни, яким буде цікаво створювати СП з підприємствами України».

За словами Ланового, це стосується, перш за все, таких інноваційних галузей, як електроніка і зв'язок, випуск побутової техніки.

«Ключовою умовою тут є розвиток національної науки: потрібно не слідувати трендам ринків такої продукції, а формувати ці ринки, пропонуючи якісні годинники, телефони, побутову техніку й інше з тим, щоб споживач вибирав вітчизняне і орієнтувався на нього», - резюмував Лановий.

У свою чергу, заслужений економіст, колишній голова Фонду держмайна країни Михайло Чечетов зазначає, що зближення з Євросоюзом залишається стратегічною метою для країни.
«І це ніяк не суперечить завданням розвитку власного виробництва, завантаження своїх заводів», - сказав він, погодившись, що динамічне конкурентне середовище за участю зарубіжних операторів змусить українських виробників працювати краще та ефективніше.

За словами Чечетова, «оранжерейних умов бути не повинно».

«Справа не у тому, щоб «відсікти» імпортерів загороджувальними заходами: заміщенню імпорту допоможе, зокрема, держзамовлення, пільгові кредити та податкові преференції. Тобто комплексний інструментарій», - підкреслив він.

Нагадаємо, днями прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Кабмін незабаром прийме програму імпортозаміщення.

За словами прем'єра, «практично по кожній позиції імпорту ми будемо знаходити можливості для часткової заміни продукцією вітчизняного виробництва».

Програма буде виписана таким чином, щоб не порушувати умови СОТ. «Ми це зробимо надзвичайно акуратно, оскільки є членами СОТ і повинні забезпечувати рівні можливості для іноземних та українських підприємств», - підсумував Азаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

459