Україна прагне розвивати співпрацю окремо з кожною країною Митного союзу і з об'єднанням у цілому. Про це міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив сьогодні на прес-конференції у Києві.

«Що стосується Митного союзу, то позиція України чітка. Вона полягає у тому, що ми вважаємо за необхідне розвивати наше співробітництво як з кожною країною, яка входить до Митного союзу, так і з організацією у цілому», - сказав Грищенко, повідомляє «УНІАН».

Він зазначив, що Україна веде діалог з усіма країнами, які входять до Митного союзу. «Цілком очевидно, що ми не можемо вступати до Митного союзу, який не заснований на принципах Світової організації торгівлі», - підкреслив міністр.

При цьому Грищенко зазначив, що всі країни-члени Митного союзу тільки ведуть переговори про вступ до СОТ.

Як повідомляв ForUm, 5 вересня після зустрічі у Москві з Грищенком міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ вкотре пропонує Україні визначитися, чи зацікавлена ​​ вона у вступі до Митного союзу.

У свою чергу, у той же день Грищенко заявив, що Україна не має можливості для повноцінної участі у Митному союзі Росії, Білорусі та Казахстану через те, що ці держави не є членами СОТ, до якої входить наша держава.

Керівник МЗС також зазначив, що Україна поки не отримала формальної відповіді на пропозицію про співпрацю з Митним союзом у форматі «три плюс один», і відповідні переговори тривають, причому не тільки з Росією, але й з іншими членами Митного союзу - Білоруссю і Казахстаном.

Нагадаємо, 28 червня Президент України Віктор Янукович висловився за підписання рамкової угоди про співпрацю України з Митним союзом Білорусі, Казахстану і РФ у форматі «3+1».

24 серпня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія не готова запропонувати Україні особливі умови членства у Митному союзі: або нехай вступає на загальних підставах, або до неї може бути застосований інший режим.

1 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна не може вступити до Митного союзу, оскільки вже є членом Світової організації торгівлі (СОТ).

Нагадаємо також, Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану у рамках Євразійського економічного співтовариства діє з 1 січня 2010 року.

6 липня 2010 року набрав чинності Митний кодекс Митного союзу.

1 липня 2011 на внутрішніх кордонах Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану був знятий митний контроль.

З 1 січня 2012 року країни об'єднаються в Єдиному економічному просторі, на якому будуть застосовуватися єдині принципи роботи бізнесу. Крім того, лідери країн планують створити єдиний валютний простір на території Митного союзу.

Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським Союзом після приєднання до Митного союзу і встановлення Єдиного економічного простору у рамках Росії, Білорусі, Казахстану та України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

389