Епопея з візами в Україні триває. Мало того що отримати візи до мирної Європи українським громадянам тяжче, ніж потрапити в країни, де йдуть бойові дії, так ще на нашому братові нагрівають руки «збіднілі» європейські дипломати.

Так, видаючи в'їзні візи громадянам України, Генеральне консульство Чехії у Львові застосовувало до українців «не зовсім законні методи».

Нагадаємо, що за вісім місяців чеські дипломати обкрали українців на суму $500 тисяч. З червня 2008 року по січень 2009-го у консульстві діяли обов'язкові для замовлення візи дзвінки. Як з'ясувалося пізніше, кожен такий дзвінок коштував 310 крон (приблизно 146 гривень). Усі ці гроші йшли на рахунок приватного чеського агентства, яке, всупереч правилам, посольство обрало без конкурсу.

Антикорупційна поліція Чехії проводить розслідування, але чеський МЗС відмовляється повернути гроші. Мовляв, офіційно плата за запис не проводилася, розбирайтеся з фірмою, на рахунки якої надходили кошти. Щоправда, знайти її керівництво поки не вдалося. З серпня ув консульство знову почали записувати по телефону. «Але цього разу реєстрація безкоштовна, знімається лише стандартна плата за розмову», — каже консул Давид Павліта.

Криміналістів також цікавить, яку роль у цій афері грав посол Чехії в Україні Ярослав Башта. «Його помилка полягала щонайменше у тому, що він недооцінив ситуацію», - повідомило джерело у дипломатичному відомстві Чехії.

Водночас ситуацію навколо чеських віз збирається перевірити українська сторона. Про це заявив керівник Головної служби з питань міжнародної співпраці Секретаріату Президента Микола Точицький. Перевірки у консульствах він назвав внутрішньою справою Чехії, але нагадав, що Україна виступає проти посередників у питанні видачі віз, оскільки це призводить до «створення непрозорих схем».

Нагадаємо, у березні Чехія відповіла відмовою на прохання Віктора Ющенка спростити візовий режим з Україною.

Крім того, Чехія почала вимагати довідки про відсутність інфекційних хвороб у громадян України, які оформляли довгострокову візу до цієї країни.

Останнім витком резонансної справи стало звільнення консула Чехії у Львові Ладіслав Граділа. Звільнений консул вже не працює у чеському МЗС.

Проте така моральна компенсація не задовольняє обдурених українців. Вкрадені гроші їм, швидше за все, не повернуть. Український МЗС не діє, а народні обранці розводять руками. Чи не пора створити в Україні окрему комісію чи організацію, яка, нарешті, захистила б права наших громадян? Адже свинським ставленням до українців грішать не тільки чехи. Все більше країн ставлять все нові палиці у колеса нашим співгромадянам, які бажають виїхати за кордон. І можуть з'явитися нові аферисти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1104