Україні пора готуватися до чергових виборів. Принаймні, як заявив голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович, механізм початку виборів вже запущений. За його словами, Указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України V скликання не відмінений і не оскаржений - тому він діє. «Я хочу сказати, що дуже добра постанова прийнята Печерським судом, якою припинено дію однієї і другої постанови. Таким чином, з 18.00, 3 квітня, легітимною залишається Центральна виборча комісія у складі 13 осіб на чолі з Давидовичем», - заявив він. Голова ЦВК також сказав, що умови проведення виборів будуть надзвичайно важкими через протистояння політичних сил. Проте, він запевнив, що ЦВК, проводячи вибори, дотримуватиметься законодавства, а також нейтралітету, не допускаючи втручань опозиції чи коаліції. Крім того, ЦВК вже порахувала, що для проведення дострокових парламентських виборів потрібно 340 млн. гривень.

Як раніше повідомлялося, Печерський районний суд м. Києва своєю постановою від 3 квітня припинив дію постанов Верховної Ради України від 2 квітня 2007 р. №843-V «Про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії» і №844-V «Про відміну Постанови Верховної Ради України «Про призначення на посади членів Центральної виборчої комісії».

Нагадаємо, 2 квітня Верховна Рада відмінила свої постанови від 8 грудня 2004 року про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії і про призначення нинішнього складу ЦВК.

У свою чергу перший віце-прем'єр, міністр фінансів України Микола Азаров заявив, що Уряд України не бачить правових підстав для фінансування дострокових виборів до парламенту країни і вважає, що здійснення таких витрат може зменшити обсяг фінансування соціальних статей бюджету. "Немає механізму фінансування дострокових виборів. Є тільки волюнтаристське бажання - ось я хочу. А під це "хочу" - немає ніяких законних підстав, правових засад. Якщо у когось багато грошей, а у складі БЮТ багато мільйонерів, то, можливо, вони скинуться і профінансують вибори?", - сказав Азаров. За його словами, на проведення дострокових виборів необхідно до 700 млн грн, і уряд не хотів би брати відповідальність за витрачання таких коштів від фінансування соціальних програм. "Хай Президент вийде до народу і скаже, що є у нас зайві 700 млн грн, які я завтра можу забрати у пенсіонерів і віддати на вибори", - сказав Азаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1940