Президент України Віктор Ющенко хоче діалогу з коаліцією. В цьому впевнена координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова. В неділю, 1 квітня, вона заявила про те, що Глава держави запропонував діалог коаліції, а не призначив консультації з питання про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Богатирьова відзначила, що на сьогодні ніяких юридичних підстав для підписання Президентом Указу про розпуск ВР немає, а якби вони були, то в цьому випадку Президент запросив би лідерів парламентських фракцій на консультації. «Такого кроку він не зробив, він відмовився очолити «Нашу Україну», тобто відмовився очолити опозицію. Він запропонував коаліції діалог. І саме це дає нам підставу говорити про те, що розпуску ВР не буде», - відзначила Богатирьова.

У свою чергу лідер НУ В’ячеслав Кириленко вважає, що на понеділок Ющенко призначив саме консультації. Він відзначив, що у відповідь на активізацію опозиційних сил коаліція стала перекуповувати депутатів, яких підтримали одні виборці, а в результаті тепер вони представляють інтереси зовсім інших сил. «В цьому є порушення Конституції, це, безумовно, підстава для Президента видати Указ про розпуск ВР. Але це рішення приймати Президенту, і завтра, як мені відомо, будуть консультації про дострокове припинення повноважень ВР за участю спікера ВР, його заступників, а також лідерів парламентських фракцій», - відзначив Кириленко.

Коментуючи питання, чому Ющенко не очолив НСНУ, він сказав: «Президент стоїть над коаліцією і над опозицією, він Глава держави, всенародно обраний Президент. Він поважає Конституцію, до речі, саме тому він не очолив НУ, хоча він, безумовно, є лідером демократичного напряму в нашій країні. І у зв'язку з тим, що він поважає Конституцію, у нього є всі підстави для розпуску ВР». Нагадаємо, в суботу, 31 березня, виступаючи на Форумі національної єдності, Богатирьова заявила, що сьогодні опозиція «несправедливо і безвідповідально штовхає» Президента на розпуск парламенту. «Опозиція діє поза законом. Вона не вірить у верховенство права, а вірить в себе, вона не поважає демократію… вона любить тільки себе і примушує служити тільки собі», - підкреслила Богатирьова. Звертаючись до присутніх, лідер фракції Партії регіонів підкреслила: «Ми з вами не повинні дозволити нікому розколоти країну, повернути нам чергову чорну кризу. Ми повинні захистити Президента від тиску».

Координатор парламентської більшості запевнила, що парламентсько-урядова коаліція готова захистити населення України, яке не хоче дострокових парламентських виборів, що, за словами Богатирьової, підтримують і деякі депутати з БЮТ і «Нашої України». Вона повідомила, що коаліція закликає опозицію не «залишати стіл переговорів», поки не буде розроблений план стабільного розвитку України. Нардеп закликав владу разом служити Україні і українському народу. Вона пообіцяла від імені коаліції національної єдності ніколи не припиняти боротися за права українців. Нагадаємо, в суботу на з'їзді НСНУ Президент України Віктор Ющенко повідомив, що в понеділок свій робочий день почне з проведення офіційних консультацій з керівниками парламентських фракцій і керівництвом ВРУ. «Далі ухвалювати рішення по ситуації. Якщо ті безрезультатні переговори, які велися до сьогодні, будуть такими і на початку тижня, це буде свідченням того, що політичні сили, зокрема ті, які сьогодні формують виконавчу владу, відмовляються від результативного діалогу», – відзначив Глава держави.

Ющенко підкреслив, що він готовий підписати указ про розпуск парламенту. «Мені не потрібно себе всередині переконувати, тому що я впевнений, що всі дії, свідками яких ми були особливо останні два тижні роботи українського парламенту, свідчать про те, що парламентська коаліція входить у систему роботи поза нормативного поля Конституції», - заявив він. За словами Президента, в Україні відбувається «повзуча узурпація влади».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

769