Пропонуємо вам вибрані цитати українських політиків за тиждень з 13 по 16 листопада.

«Занадто формується солодкою, не до кінця прозорою і об'єктивною, і, власне, сама політика комунального господарства, і сам діалог із споживачами, якими ми є всі 48 млн. громадян. Не потрібно «робити фокусів, як робив у цирку Еміль Кіо, коли з капелюха вилітає нескінченна кількість голубів», - Президент України Віктор Ющенко про комунальне господарство.

«Неправда, що Президент просив прем'єр-міністра залишити цих хлопців в уряді. Він і не міг просити. Оскільки міністри заявили, що виконують волю партії і йдуть з Кабміну - так, будь ласка, будьте послідовні! Але почалися якісь незрозумілі рухи, невиразні заяви з бігаючими очима, поповзли чутки...», - глава Секретаріату Президента Віктор Балога відносно того, що зміна ставлення «регіоналів» до міністрів від НСНУ - Юрія Поляченка і Юрія Павленка - це результат втручання Віктора Ющенка.

«Вони - абсолютна квота Президента. Вся ця кампанія відносно них, ці шпилькові уколи у вигляді раптових звітів у парламенті (це при тому, що в уряду немає програми дій! Відповідно до яких критеріям робити звіт?) - це все політична психологічна атака. І на міністрів, і на Президента. Тут хочу порадити ініціаторам цієї хвилі не витрачати сили», - Балога про ситуацію з Борисом Тарасюком і Анатолієм Гриценком.

«І як тільки ми, «помаранчева» влада, розсілися по кабінетах, кожний почав говорити, що діятиме за інструкціями. Адже проти них-то ми і боролися! В цій боротьбі я не претендував на роль лідера, але розраховував на те, що буду учасником перетворень, через ці амбіції туди і пішов. Ні, я ніколи не був прихильником того, щоб все зруйнувати «вщент, а потім». Але влитися в зіпсовану пострадянську систему державності, нічого в ній не змінивши, було непростимою помилкою», - народний депутат Давид Жванія про ситуацію у владі.

«Порушено кримінальну справу. На неї виділено аж, я не пам'ятаю, чотири чи сім слідчих з особливо важливих справ!.. Потім допитували щодо захоплення аеропорту, чому я не впускав депутатів в реанімацію до Ющенка в Австрії, і чи є я громадянином Ізраїлю? Чому, як вони сказали, розтрушував попіл у приймальній Близнюка в Донецьку в 2003?», - голова Запорізької обласної державної адміністрації Євгеній Червоненко, коментуючи порушення кримінальної справи за фактом інциденту із співробітником держслужби охорони.

«Ющенко написав лист у Верховну Раду з проханням підтримати цей законопроект, але сам у черговий раз не з'явився. Я не знаю, чи то він боїться Верховну Раду, чи то йому абсолютно байдуже те, що він же сам і пише», - народний депутат України, член фракції БЮТ Сергій Поліщук виказав невдоволення тим, що Віктор Ющенко не прийшов до парламенту на голосування за законопроект щодо Голодомору.

«Щоб не перетворити всю ситуацію щодо Голодомору в сатанинські танці на могилах… на цій трагедії, ми вийшли на таку пропозицію, щоб ці два законопроекти направити на повторне перше читання, створити робочу групу і вийти з ситуації», - лідер фракції СПУ Василь Цушко про існування двох законопроектів про Голодомор 1932-1933 років в Україні

«Держава не повинна сміття вивозити, це - предмет конкуренції комерційних структур, держава могла б займатися багатьма іншими питаннями», - Ющенко про комерціалізацію ринку.

«Президент може знову вносити кандидатуру Тарасюка (для повторного затвердження на посту міністра закордонних справ - ред.), але я думаю, Президент не самовбивця. Президент отримав від діяльності Тарасюка суцільні мінуси», - народний депутат Тарас Чорновіл про те, що Ющенко не подасть на затвердження на посту міністра закордонних справ повторно кандидатуру Бориса Тарасюка.

«А подивіться, який він сьогодні, коли його в Німеччині запрошують як хлопчика-семінариста на другорядні зустрічі, на якісь нагородження і навіть не дають йому можливості спілкуватися з будь-ким», - Чорновіл про те, що ще на початку 2005 року Президента дуже активно вітали в його іноземних поїздках.

«Якщо бути відвертим, мені дуже неприємно, що Президента не було на з'їзді. Напевно, нам потрібно було краще працювати, більш аргументовано переконувати... Зрештою, це його рішення, і я не хочу це обговорювати. З моєї точки зору, Віктор Андрійович повинен був бути на з'їзді і брати участь у його роботі. З іншого боку – якби він був на з'їзді, ми б не почули і третини того, що там було», - екс-голова політради НСНУ, лідер парламентської фракції «Наша Україна» Роман Безсмертний про відсутність Ющенка на другому етапі з'їзду партії 11 листопада.

«Оскільки в той момент я виступав перед делегатами з'їзду і не міг відповісти на дзвінок, то просто скинув його, тому що мікрофони почали ловити радіохвилі і «робити» фон. Тоді Президент подзвонив по телефону Юрію Єханурову. Так, був факт дзвінка Президента Юрію Івановичу, і була розмова. Але зміст цієї розмови на дві третини складався з того, що я озвучив на трибуні. Так співпало», - Безсмертний про телефонний дзвінок Ющенка під час свого виступу на з'їзді.

«Що стосується кандидатури Тарасюка, він піде у відставку рано чи пізно, але ми до останнього хочемо порозумітися з Президентом, щоб Президент не відчував себе скривдженим, щоб він був готовий на момент відставки, того ж дня внести свою кандидатуру, за яку ми проголосуємо», - Чорновіл про голосування за кандидатуру міністра закордонних справ.

«Як я можу відноситися до міністра, який, по-перше, заявляє, що він в опозиції до уряду? А що це означає? Означає, він не згоден з програмою уряду. Якщо ти чоловік, якщо в тебе є принципи, напиши сам заяву, піди...Тому, я зараз однозначно поставлю питання перед Президентом і перед парламентом», - Прем'єр-міністр Віктор Янукович про намір звернутися до Президента України Віктора Ющенка і Верховної Ради звільнити Міністра закордонних справ Бориса Тарасюка.

«Відразу після парламентських виборів я подав заяву про свою відставку з посади голови Ради партії. Але Рада моєї відставки не прийняла. З іншого боку – якщо в школі вам не ставили «двійок» – означає, ви не вчилися. Кожна людина, яка працює, має право на помилки. Так, цих помилок не повинно бути так багато. Так, я міг піти з керівництва партії і взагалі – з партії. І якби Президентом був не Віктор Ющенко, ніяких моїх претензій на керівництво в партії не було б. Оскільки я і мої колеги несемо відповідальність за все, що робить Ющенко, саме ми вивели його на Майдан. І сьогодні обернутися до нього спиною – означає розписатися у власній неспроможності реалізувати те, заради чого ми жили останні роки. І мій вихід, або вихід когось з моїх колег зробить Ющенка не тільки самотнім як Президента, але і як політика, і як людину. Сьогодні коло людей, які його щиро підтримують, звужується», - Безсмертний про свій можливий вихід з «Нашої України».


«Президенту необхідно негайно визначитися, чи може він бути в опозиції до політичної влади, головним елементом якої він є сам. В осоружному випадку виникає підозра, що він автоматично накладатиме вето на закони, за які не голосує його партія. Може досить будувати цього примітивного троянського коня в українській хаті-мазанці?», лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова пропонує терміново прийняти резолюцію ВРУ відносно рішень політичної ради НСНУ.

«Сьогодні «любі друзі» хочуть реанімувати вулик з мертвими бджолами – свою політичну силу, яка втратила абсолютну більшість своїх виборців. Їм потрібен політичний реванш. З іншого боку, вони знову пропонують Віктору Ющенку старих ворогів, яких він узяв у друзі», - Богатирьова про наміри відмінити конституційну реформу 2004 року.

«Необхідно відкинути партійний егоїзм і визнати, що немає жодної самостійної демократичної партії в Україні … до кінця року варто ухвалити рішення демократичних партій і організацій про можливість об'єднання. Якщо цього не розуміють вожді і вождики, то нехай це рішення ухвалюють ті чесні оптимісти, які цього хочуть щосили. Знімай краватку, сідай у штабний вагончик і керуй цим рухом, Романе Петровичу, тому що ти є основою цього руху», - Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко про свій план об'єднання демократичних партій і організацій в єдине ціле.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1163