Збільшення в Україні частки проблемних кредитів до 55% буде важким тягарем для вітчизняної економіки. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Ситуація з кредитами наступного року буде вкрай проблематична. З українського ринку будуть йти банки. Ця проблема існувала давно, але маскувалася. Кредити продавали різноманітним посередницьким структурам. На десятки мільярдів гривень зараз лежить рішень у судах», - сказав Старинець.

За його словами, основна проблема полягає в наявних у вітчизняному законодавстві лазівках.

«І люди користуються цими лазівками, починаючи від прописки дітей, закінчуючи перебудовою приміщень і липовими заборгованостями. Завдяки цьому недобросовісні люди не платили кредити. І таких кредитів, які офіційно декларують, більше 20%», - відповів він.

Збільшення частки таких кредитів до 55%, на думку економіста, буде важким тягарем для економіки.

«Це буде складно і для країни в цілому, адже виплачувати депозити доведеться Фонду гарантування вкладів. Це призведе до того, що гарантована сума зменшиться з 200 тис. грн до 150 тис. І піде ланцюгова реакція. Moody's, навіть не володіючи повністю нашою ситуацією в економіці і розумінням принципів роботи судової влади, доходить абсолютно правильних висновків», - вважає Старинець.

Нагадаємо, що міжнародне рейтингове агентство Moody's опублікувало своє дослідження, в якому, серед іншого, прогнозується істотне зростання «проблемних» кредитів в Україні наступного року. «Ми очікуємо, що загальний обсяг проблемних кредитів збільшиться до приблизно 55% валових кредитів у 2015 році (з 35% у 2013 році), в тому числі, на 25% - за рахунок реструктуризації та на 30% - за рахунок непрацюючих кредитів», - йдеться в документі.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39