Західні уряди повинні терміново знайти кошти для закриття бюджетної дірки в розмірі $15 млрд, яка утворилася через неефективну роботу уряду, або МВФ не зможе продовжувати видавати обіцяний кредит, пише Financial Times. Більш того, вже протягом декількох тижнів без додаткового фінансування Україна може оголосити дефолт, попередив Фонд. Прем'єр Арсеній Яценюк має звинувачувати в цьому лише себе, пише економічний експерт Олександр Охріменко в авторській колонці на «Коментарях». Саме його бездіяльність призвела до того, що за дев'ять місяців в Україні не було проведено реформ, про що ще у вересні відкрито говорив МВФ.

Ще в березні Яценюк опублікував програму дій уряду на найближчі місяці, яку так і назвав: «100 днів». Красиву, саме таку, яку хотів би бачити МВФ, з яким Яценюк тоді тільки домовлявся про отримання кредиту. Там було і реформування податкової системи, і боротьба з корупцією, і припинення бюджетних субсидій збитковим підприємствам (які все одно розкрадаються), і реформа держзакупівель, і багато ще чого новаторського. Ця програма не була виконана навіть наполовину ні через 100 днів, ні через 200.

Зараз той самий Яценюк виступає і пропонує ще більш радикальну програму роботи вже нового уряду. Як ми можемо бути впевнені, що ця програма буде виконана? І як у цьому може бути впевнений МВФ, який лише півроку тому так красиво розвели порожніми обіцянками? Але у Яценюка на все одна відповідь - нам Росія перешкодила, АТО на Донбасі все продовжується і т. д. і т. п. За інформацією ЗМІ, те саме прем'єр відкрито і рекомендує своїм міністрам: якщо будуть питати, чому уряд не робить те або інше - валити все на АТО.

А ще недавно МВФ не відчував такої недовіри до української влади. Сергію Арбузову, який очолював українську делегацію на переговорах з Фондом, МВФ пропонував ті ж самі мільярди - і не сумнівався, що Україна зможе розплатитися за боргами. Більш того, Фонд позитивно оцінював успіхи фінансово-економічного блоку Кабміну. Рівно рік тому він розраховував, що в 2014 році ВВП України зросте на 1% - а зараз усі чекають, що він впаде мінімум на 7%. Рік тому МВФ очікував 1,6%-ї інфляції - а вже зараз вона перевищує 20%. Інша справа, що Арбузов тоді відмовився брати кредит МВФ, тому що натомість Фонд вимагав проведення політики гнучкого курсу гривні і підвищення комунальних тарифів, щоб ліквідувати дефіцит «Нафтогазу». На ці умови погодився Яценюк, що і довело країну до економічної катастрофи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34