Кабінет Міністрів ще не затвердив остаточний варіант змін ні в Бюджетний, ні в Податковий кодекси, пише «Капітал».

Видання нагадує, що вчора Кабмін провів засідання в закритому режимі. Ні порядку денного, ні коментарів від міністрів про плани уряду журналісти так і не дочекалися.

«Присутній на брифінгу міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус волів не говорити про те, що найбільше цікавило журналістів - податкові і бюджетні справи. На питання про підготовку держбюджету і макропоказників, які будуть закладені у кошторис, чиновник не відповів, пославшись на те, що це прерогатива Міністерства фінансів», - йдеться в матеріалі.

Не дочекалися деталей від Кабміну навіть парламентарії. Жодного народного депутата на засідання не пустили. Як розповів виданню високопоставлений чиновник з Мінфіну, що побажав залишитися неназваним, остаточний варіант змін ні в Бюджетний кодекс, ні в Податковий ще не затверджено. Спірні моменти з ініціатив, що зачіпають соціальну сферу. Співрозмовник з Мінфіну припустив, що на доопрацювання може знадобитися ще два дні. Причому, скоріше за все, наступного тижня відбудеться ще одне засідання уряду, присвячене погодженням реформ. Після цього пакет документів нарешті направлять у Верховну Раду.

За день до закритого засідання прем'єр-міністр Арсеній Яценюк презентував програму дій уряду, окреслюючи плани на 2015-2016 рр. Багато ініціатив, про які говорив прем'єр, містяться у проекті змін до Податкового кодексу, копією якого володіє «Капітал». Джерело видання з апарату уряду, показавши документи, пояснило, що в такому вигляді проект був станом на понеділок. Що з нього прибрали в середу, а що залишили, співрозмовник з апарату Кабміну не знає. Втім, раніше підготовлені пропозиції навряд чи зміняться концептуально.

Остання версія проекту змін до Податкового кодексу, наприклад, містить ряд норм про посилення контролю за доходами громадян. Пропонується провести податкову амністію капіталу. Платникам податків дозволять один раз розкрити всі свої доходи, у тому числі отримані незаконно. При цьому ніякі санкції з боку фіскальних органів застосовуватися не будуть. Але в подальшому буде проводитися обов'язкове декларування. Крім того, як і було обіцяно раніше, Кабмін залишився вірним ідеї знизити податкове навантаження на фонд оплати праці, переглянувши ставки Єдиного соціального внеску з 41 % поетапно до 15 %. При цьому паралельно пропонується ввести прогресивну шкалу оподаткування доходів фізосіб.

Ще одна пропозиція від уряду - скоротити тіньовий обіг готівки. У програмі дій Кабміну передбачається, що для цього відповідні документи приймуть Національний банк і Державна фіскальна служба. У зв'язку з цим громадський резонанс викликала ініціатива уряду оподатковувати не тільки доходи, але і витрати українців. Передбачено, що громадянам, які отримали тіньовий дохід і не внесли відразу податок 15 %, доведеться платити подвійну ставку після того, як податківці виявлять порушення. Побоювання експертів викликає не стільки сама по собі радикальна пропозиція, скільки те, як фіскальні органи будуть її реалізовувати. «На тлі нинішньої корупції досить складно контролювати самі контролюючі органи», - говорить президент Асоціації платників податків Василь Матійчик. За словами експерта, замість запропонованих Кабміном 10 мінімальних зарплат (нині це 12 180 грн) контроль за витратами потрібно починати з 50 мінімальних зарплат. «Так можна буде контролювати державних службовців, які за зарплату 1800 грн їздять на автомобілях вартістю $ 250 тисяч», - зазначив Матійчик.

Ще один податок, який Кабмін має намір встановити, - пенсійний збір з купівлі валюти. Замість сьогоднішньої ставки 0,5 %, яка поширюється як на фізичних осіб, так і на компанії і банки, запропоновано 2 %, але тільки для роздробу. Це означає, що при покупці $ 1 тис. українцям доведеться додатково платити ще $ 20.

Втім, судячи з того, як члени уряду приховують останні напрацювання, підсумковий варіант законопроекту може стати сюрпризом не тільки для населення, але і для парламентаріїв. Вчора, так і не дочекавшись пропозицій від Кабміну, під час засідання комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики депутати розглянули коаліційні проекти про запровадження податкового компромісу та скасування електронного адміністрування ПДВ.

Як розповіла виданню Оксана Продан (Блок Петра Порошенка), сьогодні заплановано провести позачергове засідання комітету та погодити проект щодо податкового компромісу. Крім того, комітет визначиться з законопроектом про скасування електронного адміністрування ПДВ. Деякі члени комітету наполягають на повному скасуванні норми, тоді як інші пропонують її тільки перенести на кілька місяців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом