Адміністративні методи впливу на управління коштами громадян суперечать європейським принципам. Таку думку висловив ForUm'у президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, коментуючи ініціативу українського уряду щодо переведення зарплатних проектів бюджетних організацій на обслуговування в державні банки.

«Уряд робить помилку, адміністративно змушуючи людей тримати свої зарплати лише в державних банках. Це глухий кут, що не відповідає принципам сучасної конкурентоспроможної правової європейської держави», - зазначив Кінах.

«Щоб не втрачати довіри людей до банківської фінансової системи, все повинно бути на засадах рівноправної конкуренції і довіри. І державні банки, як і інші суб'єкти фінансової діяльності, повинні працювати в умовах рівноправної конкуренції, ніякими адміністративними або силовими заходами не можна вирішувати, в якому банку людина повинна зберігати свою зарплату. Громадяни повинні мати право на вибір, держава має формувати умови рівноправної конкуренції між банками та відповідальності за збереження коштів населення, в даному випадку - заробітної плати. І ця система повинна працювати. Той банк, який запропонує людям більш прийнятні, сприятливі умови для зберігання своїх коштів, той банк і повинен обслуговувати», - пояснив експерт.

Кінах нагадав, що подібні заходи вживалися урядом і в енергетичній сфері.

«Це подібно до того, що робиться останнім часом в енергетичному секторі. Коли постанова уряду зобов'язала усіх купувати природний газ тільки у НАК «Нафтогаз», грубо порушуючи, в тому числі, і Енергетичну хартію, яка ратифікована в Україні, і Третій пакет зазначеної хартії, де мова йде про вільний доступі і рівноправну конкуренцію», - зазначив експерт.

За словами Кінаха, подібні ініціативи можуть бути застосовані виключно короткостроково.

«Ці заходи можуть бути виправдані, якщо вони розраховані на дуже короткий період якихось кризових проблем, які має вирішувати держава. Але як технологія, постійно діюча методика, такі заходи є неприйнятними», - уклав експерт.

Нагадаємо, з березня по вересень 2014 року уряд видав низку доручень щодо відпрацювання питання переведення зарплатних проектів бюджетних організацій на обслуговування в державні банки.

Антимонопольний комітет звернувся до уряду з листом з вимогою забезпечити дотримання чинного законодавства про захист економічної конкуренції на ринку банківського обслуговування державних підприємств та їх співробітників.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34