Росія може вимагати з 1 січня повернення 3 млрд дол, якщо державний борг України буде перевищувати 60% від ВВП. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Якщо держборг країни перевищує 60% ВВП, то з'являються певні ризики. З 1 січня чисто теоретично РФ може зажадати свої 3 млрд дол, які вона дала у минулому році. Здається, Путін виступав і говорив, що у них немає цього в планах. Але ситуація змінюється щодня, тому така вимога не виключено», - припустив Старинець.

За його словами, Україні буде вкрай проблематично знайти ці гроші.

«Крім того, за європейськими критеріями, якщо рівень держборгу перевищує 60% ВВП, значить, країна не може розраховуватися за боргами. Багато країн в Європі порушують цей ліміт, але у них така економіка, що вони можуть собі це дозволити. Також ми зіткнемося з тим, що позичати гроші за кордоном буде складніше. Якби не транші МВФ, то Україна на європейських ринках брала кредит під 15-17% річних. Це астрономічні відсотки», - пояснив він.

Нагадаємо, за словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, в Україні рівень державного боргу зріс на 72%.

«Державний борг України досяг рівня 945 млрд грн, що на 72% більше, ніж рік тому. А скільки було крику, що «злочинна влада» загнало українців у борги. Зате влада Майдану просто «втопила» українців свіжими боргами», - сказав Охріменко.

При такому рівні держборгу, на його думку, не варто очікувати найближчим часом стабільного курсу гривні і зупинки зростання цін.

«Показник державного боргу до ВВП зараз вже склав близько 67%. Рік тому було 42% і кричали, що це погано. Згідно з методикою МВФ, якщо борг країни перевищує 60% ВВП - це погано», - нагадав він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28