Держава зобов'язана захищати бізнес та власність українців. Таку думку висловив Forum'у президент Спілки орендарів і підприємців України Віктор Хмільовський, коментуючи інформацію про рейдерське захоплення підприємства у Дніпропетровській області.

«Рейдерські захоплення завжди небезпечні для інвестора. І це одна з причин, яка демотивує інвесторів», - зазначив Хмільовський.

При цьому експерт наголосив на повній відповідальності держави.

«Протидія рейдерському захопленню - це має бути не протидія самого бізнесу або громадськості, або залучення охоронних структур для захисту бізнесу. Цим має займатися держава. Вона повинна забезпечити гарантії правонаступництва та реалізації конституційного права на недоторканність власності», - акцентував Хмільовський.

При цьому, за словами експерта, необхідно доводити до ладу українську систему юстиції.

«Я впевнений, що будь-яка влада здатна захистити (бізнес. - Ред.). Але те, що тривалий час (в Україні. - Ред.) переформатувалися системні правила реєстрації прав власності, зміни реєстрів, доступність до реєстрів, передача прав вносити зміни в держреєстри нотаріусам, (а вони теж різні бувають), і є основною причиною. Якщо говорити про Мін'юст, то потрібно переглядати його діяльність у цьому контексті зараз, учора, позавчора», - пояснив експерт.

Хмільовський також висловив упевненість, що без належної роботи правоохоронців зберігається загроза захоплення навіть приватної власності.

«У нас в державі сьогодні є загроза рейдерського захоплення не тільки бізнесу, але й власності громадян. Це і є завдання будь-якої влади, якщо ця влада хоче спокою в державі. Можна кивати на те, що це хтось створив такі умови, але коли відбуваються рейдерські захоплення, порушення конституційних прав і свобод, то силові структури навіть без звернення громадянина або власника бізнесу повинні реагувати», - зазначив експерт.

Нагадаємо, у Дніпропетровській області відбувається рейдерське захоплення СПП «Чумаки», яке з 1 липня 2013 року входить до складу ТОВ «Юнісон Груп». Як повідомляє прес-служба Unison Group, у четвер, 27 листопада, підприємство намагаються захопити із застосуванням незаконних методів та підроблених документів.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46