Нинішню ситуацію активізації рейдерського перерозподілу власності в Україні Росія може використати для дестабілізації ситуації в країні. Про це заявив політолог Олександр Палій, коментуючи останні події в Україні, пов'язані із незаконним захопленням власності та нападом на Миропільську паперову фабрику.

Палій стверджує, що в Україні у боротьбі з рейдерством нічого не змінилося, і його продовжують активно використовувати для незаконного перерозподілу власності.

«Рейдерство як було, так і залишається. Інша справа, зараз спроб його припинення немає. У нас слабке законодавство у цій сфері: і з питань банкрутства, та щодо акцій, і щодо прав міноритаріїв. Ці норми були написані спеціально ще за часів Кучми і Януковича. І цим активно користуються зараз», - зазначив політолог.

Він вважає, що для ліквідації рейдерства потрібно внести зміни до законів.

«У законах про акціонерів необхідно чітко виписати і врегулювати, тому що свого часу було спеціально створене саме таке неоднозначне законодавче поле. Це було зроблено досить давно, але за каденції Януковича ситуація із незаконним захопленням власності значно погіршилася. Це робилося навмисне, щоб забирати підприємства, і такими обставинами зараз користується хто завгодно», - заявив експерт.

Політолог вважає, що нинішні прояву рейдерства в Україні буде використовувати Росія. «Ситуацію з рейдерством може активно використовувати зовнішній ворог, як і всі інші внутрішні обурення», - зазначив Палій.

Коментуючи ситуацію навколо захоплення Миропільської паперової фабрики озброєними людьми з шевронами батальйону «Айдар», Олександр Палій висловив сумнів, що у цьому брали участь справжні представники батальйону.

«Я думаю, що справжнім батальйонам ніколи цим займатися. Просто собі нашивку купили і прикриваються», - зазначив експерт.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про рейдерське захоплення одного з найстаріших українських підприємств - Миропільської паперової фабрики. Рейдерське захоплення ще наприкінці жовтня здійснене групою невідомих осіб, серед яких були люди в камуфляжах та з шевронами батальйону «Айдар». За словами очевидців, на територію Миропільської паперової фабрики увірвалися близько 30 озброєних людей, які відтіснили охорону, зайняли адміністративні кабінети і заблокували роботу підприємства. Зроблено це було без жодних юридичних документів або рішень судів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

94