Чисті золотовалютні резерви України, що залишилися, не покривають навіть двох місяців імпорту. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Заявлені 6 млрд дол. чистих золотовалютних резервів, які залишилися, - це дуже мало. Таке відбулося вперше після 2003 року, що вкрай сумно. Наші золотовалютні резерви повинні покривати хоча б три місяці імпорту, а зараз вони не покривають і двох», - сказав Старинець.

За його словами, це говорить про високі темпи девальвації гривні.

«Виникає питання про енну кількість золота, яке нібито НБУ чи продав, чи то кудись дів. Зараз гостро стоїть питання кількості наших резервів, а також, у якому вигляді (у паперах, золоті, грошах). Все це покрито мороком, а коли немає інформації, це викликає домисли. І вони будуть працювати не на нашу економіку, адже всі будуть розглядати найгірший варіант подальшої девальвації і падіння рівня життя населення», - пояснює він.

При цьому економіст зазначив, що стан резервів міг би поліпшити транш МВФ.

«Але все йде до того, що транш ми в кращому разі отримаємо в січні, і це якщо фонд влаштує склад нового уряду, його програма. МВФ неодноразово говорив, що Україна не виконала багато зобов'язань меморандуму. Помилилися і з курсом. Він планувався 12,95, але за фактом було набагато більше. А враховуючи, що наступного року нам треба віддати понад 10 млрд доларів, виникає питання: де країна візьме ці гроші? Якщо Україна вийде на ринок, то їй дадуть гроші під 17% річних. Тобто ми у стовідсотковій залежності від МВФ. Саме він вирішує долю нашої країни, тому наступний рік буде дуже складним», - прогнозує економіст.

«У наступному році доведеться сильно затягнути паски, тому що тарифи на ЖКП будуть підніматися, податок на нерухомість буде вводитися. Наслідки всіх дій в 2014 році будуть тільки в 2015-му проявлятися. У нас вперше зафіксовано падіння обороту роздрібної торгівлі на 6%, а це серйозний знак. Це говорить про падіння доходів і рівня життя населення в два рази. Тому люди забрали близько 10 млрд дол. депозитів з банку і витрачають їх. Тільки за рахунок цих запасів економіка хоч якось працює за інерцією», - констатує Старинець.

Нагадаємо, в січні, за даними НБУ, чисті золотовалютні резерви становили 10 633, в лютому - 8 951, у березні - 8 513, у квітні - 8 595, у травні - 11 470 (після надходження траншу кредиту МВФ у розмірі 3,2 млрд дол.), у червні - 11 538, у липні - 10 531, у серпні - 11 181, у вересні - 10 752 (надійшов транш кредиту МВФ у розмірі 1,4 млрд дол.), у жовтні - 6 256.

Як відомо, нещодавно керівник НБУ Валерія Гонтарева заявила, що кількість золота в сховищах різко знизилася. На початку цього місяця обсяг золота становив близько $1 млрд, або 8% від загальних золотовалютних запасів. Крім того, згідно з останніми даними, станом на 1 листопада валютні резерви склали $12,6 млрд - найнижчий показник останніх років. В той же час з кінця 2010 року по початок 2013 року, коли головою Нацбанку був Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонни до 35,5 тонни. Вартість всього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тонни золота.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом